Redaktionsbloggen

Oumou Sangaré till Stockholm för att ta emot stort pris. Bild: Holly Whittaker

Rolf Schock-priset till Oumou Sangaré

14 mar 2024

Sedan 1993 delas de stora Rolf Schock-prisen ut vartannat år i fyra vitt skilda områden: logik och filosofi, matematik, de visuella konsterna, och så de musikaliska konsterna.

Priset i sistnämnda kategori delas ut av Kungliga Musikaliska Akademien och har tidigare företrädesvis gått till aktörer inom konstmusik, från The Kronos Quartet till Anne Sofie von Otter och senast den isländske stjärnpianisten Víkingur Ólafsson, men även jazzmusikern Wayne Shorter fick det 2017.

2024 är första gången det går till en artister med rötter i traditionsmusik och mottagaren är den maliska artisten sångerskan och låtskrivaren Oumou Sangaré, med motiveringen ”för ett banbrytande musikskapande med rötter i urgamla traditioner. Som en av vår samtids största artister inom den traditionsbärande musiken omfamnar Sangaré samhällets alla delar och är en inspirationskälla in i olika genrer över hela världen.”

Oumou Sangaré slog igenom som 21-åring 1989 med sitt första egna album, Moussolou, vilket betyder ”kvinnor” på bambara – och kvinnliga rättigheter har sedan dess varit ett genomgånde tema i hennes musik. Hennes senaste album är det kritikerhyllade Timbuktu från 2022.

Oumou Sangaré uppges komma till Stockholm i november för att ta emot sitt pris – om hon även kommer att uppträda då är än så länge oklart. Prissumman uppgår till 600 000 kronor.

Lira har intervjuat Sangaré ett flertal tillfällen, och den som är prenumerant kan exempelvis läsa det här porträttet från Lira #1 2009.

Priset i kategorin de visuella konsterna går till filmskaparen Steve McQueen, i matematik till Lai-Sang Young medan priset i logik och filosofi delas mellan Hans Kamp och Irene Heim.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser