! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Upplands Låtverkstad i ett ögonblick av stillhet. Bild: Sarah Thorén.

Röjigt och ösigt när ULV firade tio år

ULV:s 10-års jubileum, med Storis & Limpan Band och Hoven Droven
Uppsala Konsert & Kongress, 28 september

ULV – Upplands Låtverkstad – började som ett projekt 2009 och har blivit en succé. Det startades av att Tomas ”Limpan” Lindberg ville starta något i stil med Hälsinge Låtverkstad. Samtidigt hade en del andra tänkt i samma banor och efter ett möte 2008 med Eric Sahlström-institutet, Musik i Uppland och Upplands spelmansförbund drogs projektet igång.

Röjiga och ösiga låtar letas fram av Tomas Lindberg (bouzouki, gitarr) och Magnus ”Storis” Holmström (nyckelharpa, fiol), dock med tyngdpunkten på uppländska låtar. Under tio år har nu de två varit handledare för ungdomar i åldrarna 12-19 år. Främst har alltså den uppländska spelmansmusiken varit central men ungdomarna har den senaste tiden börjat komma med egna låtförslag.

Det blir ösigt med så många som spelar och instrumentvalet gör sitt: två elbasar och ett stim av stråkinstrument, nyckelharpor och fioler – cirka 25 stycken.
Efter detta spelade Storis & Limpan Band med Emma Granlund på bas. En trio med bra flyt i låtarna och bra basspel av inhoppande Emma. Ett skönt omväxlande val av uttryck och låtval.

I en paus ber jag Magnus Holmström att berätta mer om ULV.
– Vårt viktigaste motto är ös! Vi struntar helt i om det blir rätt eller fel. Får man in attityden så löser sig resten. Styrkan med det är ju att alla kan vara med. Alla får vara med. Allt är okej. Något annat vi ganska snabbt förmedlar åt ungdomarna är att ingen är där för att bevisa något. Det handlar inte om att ”showa loss”. Det är den gemensamma insatsen som räknas, att man är där för att lära sig något. Vi använder också dansen, dels för att de skall få in musiken i kroppen, men även för att det är en otroligt bra brygga till den varma gemenskap som finns i hela gänget.
– Det är så fruktansvärt kul att jobba med dessa ungdomar, att få se deras personliga framsteg i spelet och att de vågar ta för sig. Även om man haft en fullsatt jobbvecka och skall träffa ungdomarna för ett heldagsrep på lördagen så åker man därifrån med känslan av fullt påfylld energi. Oerhört kul!

D-salen på Uppsala Konsert & Kongress fylldes snart med föräldrar, gamla ULV-ar och många andra intresserade. Eric Sahlström-institutets dansare var på plats och höjde stämningen ytterligare. Många ville dansa, andra tog för sig av kvällens gryta och njöt av den folkmusikaliska atmosfären. Bra ljud, färgade spotlights och scenrök gjorde sitt för konsertupplevelsen.

Några av låtarna som ULV spelade var: Dansa flickor, Rappkalles polska efter Blåsen, vals från Saltspring, Gåsanders vals, Evigt rus, Knäcken från Bullmark … Till denna jubileumskväll hade ungdomarna även tränat in några av Hoven Drovens jämtländska låtar, som Köttpolska, Bjekkergauken, Syen, Brekken, Slentbjern.
Hoven Droven kombinerar folkmusik med modern rock och säregen spelmansrock. Bandet bildades för trettio år sedan och består av Kjell-Erik Eriksson fiol, Bo Lindberg gitarr, Jens Comén saxofoner, Björn Höglund trummor, Pedro Blom bas. För er som inte fick tillfälle att höra ULV och Hoven tillsammans denna kväll vill jag bara säga att ni missade en fantastisk kväll. Så boka biljett redan nu till 20-årsjubileet …!

Jonas Linge

Annonser