Redaktionsbloggen

Richard Bona med trio underhöll på Fasching. Bild: Niki Tegeland

Richard Bona bjöd in till medryckande uppvisning

17 mar 2023

Richard Bona Trio
Fasching, Stockholm 16 mars 2023

Omedelbart blir publiken varmt omfamnad av den karismatiske multiinstrumentalisten, sångaren och basisten Richard Bona. Det är åtta år sedan den Kamerunfödde New York-bon var i Sverige sist, och han är glad att vara tillbaka i en sprillans ny konstellation. Trion består ytterligare av pianisten Osmany Paredes och trummisen Hilario Bell, och tillsammans gör de en vårturné som Richard Bona Asante Trio runtom Europa. De tar med oss på en mångfacetterad jazz fusion-kväll på ett slutsålt Fasching.

Publiken slungas in i den vibrerande bossa nova-värmen och får med ens lära känna trion. Med stark energi avlöser de varandra för att växelvis stå i strålkastarljuset och riva av solon. De hänför med sin instrumentala skicklighet och sina dynamiska övergångar. Det livliga samspelet mellan Paredes och Bell, och Bonas medföljande blick som hoppar från trummor till piano när de svarar till varandra är magiskt att följa. Bonas kreativa basgångar är prominenta under hela spelningen och utgör en konstant kärna i kvällens vittförgrenade, rytmiska repertoar. En övergång till mer påtagliga afro-kubanska rytmer höjer pulsen ytterligare.

Bona må vara känd som en bland världens mest framstående samtida basister, men tveklöst besitter han ett annat minst lika starkt instrument; rösten. Hans sammetslena falsett och kittlande basröst får göra ett lekfullt framträdande när han drar fram sin “magiska voodoo-maskin” och väver ihop sina harmoniska röstslingor till ett gladlynt Bobby McFerrin-skt stycke. Momentet är, liksom spelningen i sin helhet, lekfullt och lättsamt men på en sanslöst hög nivå.

Trion fortsätter att skapa en fängslande musikalisk atmosfär som tack vare respektives virtuositet i kombination med lättsamhet och närvaro känns inbjudande och okonstlad. Allvaret ligger i den skyhöga nivån av musikalitet, och vidare behöver de inte hävda sig. Även den obevandrade jazzlyssnaren tillåts att känna sig som en del av skapandet och komplexiteten som utspelar sig på Faschingscenen.

Denna mästerliga jazz-trojka bjuder oss på allt från karibiska rytmer, funkinfuserad samba och en tolkning av Miles Davis All blues. Trots genrespridningen och den vilt jammiga undertonen är det väl sammanhållet. Aldrig spretigt eller rörigt. Alltid en känsla av medveten riktning. Det råder absolut inga tvivel om att vi har att göra med en Grammy-vinnande jazzlegend och hans följe av världsklassiga musiker. Den starka scennärvaron, den höga musikaliska nivån och Bonas förmåga att underhålla gör det till ett nöje att bevittna Richard Bona Trio live.

Text & bilder: Niki Tegeland


Fler recensioner

Annonser