Redaktionsbloggen

Resandefolket ordnar sin egen festival

4 okt 2012

 

– Vi är det bortglömda folket, säger Ralf Novak Rosengren, resanderomsk musiker och författare. Folket som skrämts till tystnad.

Han är en av arrangörerna bakom Nordisk ResandeRomsk Festival som hålls på Stallet och Musik- och Teatermuseet i Stockholm den 19–21 oktober. Resandefolket är namnet på en av de romska grupper som finns i Sverige, och de har bott här sedan 1500-talet. Festivalen är en del av det romska kulturåret, vilket Ralf Novak Rosengren hittills tycker speglat alltför lite resanderomsk kultur.

– Det finns ett otroligt kulturarv omkring oss som ingen ser, så därför gör vi nu vår egen festival, fortsätter han.

För tillfället pågår festivalförberedelserna fullt fullt, och många resande har visat sin uppskattning och glädje för att det äntligen händer något.

– Folk har laddat upp sina privata bilder på vår hemsida för att fira vår folkgrupp. Sedan har Eleonor Frankemo, resanderomsk bloggare och hemspråksförkämpe, klippt ihop det till en film. Själv har jag bidragit med en av mina låtar, Romanifolkets visa.

Den som vill veta mer om resandefolkets historia och långa vistradition kan läsa reportaget om resandesånger  i senaste numret av Lira. Mer om festivalen står att läsa på www.lattjodrom.blogg.se, och filmen finns på

https://www.youtube.com/watch?v=69MOswIpp6s.

Karin Jacobson

 

 


Fler recensioner

Annonser