Redaktionsbloggen

Ransäter och skivsläppen (och Lira)

2 jun 2015

Av tradition är det på Ransätersstämman den första helgen i juni som svenska folkmusikakter vill släppa sina senaste tryckta alster – i år räknar vi till hela fem eller möjligen sex releasekonserter på stämmans två huvuddagar den 4 och 5 juni.

(Varje år är det för övrigt under april och maj månad samma visa från samma akter – ”herregud, hur ska vi hinna få allt klart till Ransäter?!”. Men det lyckas ju oftast i slutänden.)

Vilka har vi då i år? Jo, duon Ditte Andersson & Cajsa Ekstav kommer att släppa en skiva som vi inte vet så värst mycket om mer än att det lär vara fiol och nyckelharpa involverade. Sedan kommer Skånebaserade Gammalthea upp med två pinfärska skivor, vars upphovsmän alla spelar på stämman: Gubbaduon med Mats Edén och Sven Ljungberg (fiol respektive durspel) och så återkomsten för smått kultiga Blå Bergens Borduner – som följer upp sin debut 22 år senare.

Från Uppsalahållet kommer skivbolaget Dimma med hela tre nya skivor av vilka två har officiell release på Ransäter, där den just nu hyperaktiva Bridget Marsden har del i två: dels en ny skiva med trion Stormsteg (bilden), dels soloskivan When I listen to Bingsjö.

Recensioner av Gubbaduon, Blå Bergens Borduner och såväl en recension av som en lång intervju med Bridget Marsden finns att läsa i det lika pinfärska nummer av Lira som kommer att finns till försäljning på Ransäter av Folk You-gänget  – sök upp dem och slå till!

PL


Fler recensioner

Annonser