Redaktionsbloggen

Nils Landgren ska utveckla Jazzradion i P2. Bild: Nicola Stankovic

Radiojazzgruppen återuppväcks när Nils Landgren blir konstnärlig ledare för Jazzradion

27 sep 2022

Jazzradion i Sveriges Radio P2 inrättar den nya rollen konstnärlig ledare, och har gett uppdraget de första två åren åt trombonisten Nils Landgren.

Jobbet innebär att ha en helhetsblick på P2:s erbjudande till jazzpubliken men också att utveckla den klassiska Radiojazzgruppen, som kommer att återuppstå i olika former framöver, skriver P2 i ett pressmeddelande, där Nils Landgren uttalar sig:

– Jag är stolt och glad över förtroendet att leda Jazzradion. Jag kommer att ta med mig mina erfarenheter från ett långt och innehållsrikt artistliv och tillsammans med P2:s medarbetare och musiker runt om i landet, arbeta för att skapa ett större intresse för jazzrelaterad musik och nå ut till fler radiolyssnare. Att få Radiojazzgruppen att återuppstå är förstås extra roligt – en ensemble jag själv var en del av i många år och som jag verkligen ser fram emot att återutveckla till en viktig del av Jazzradions utbud, säger Nils Landgren.

Radiojazzgruppen bildades som en studioorkester på Sveriges Radio 1967 och leddes under sitt första decennium av Arne Domnérus och senare av Lennart Åberg. En stor del av den svenska jazzeliten har medverkat i gruppen under någon period, bland andra Jan Johansson, Bengt Hallberg och Georg Riedel.

Ella Petersson är kanalansvarig för P2 och lyfter fram att radions jazzutbud har en lång tradition som spelat en betydande roll i svenskt jazzliv.

– Nu vill vi utveckla jazzen i P2 ännu mer och har därför skapat den nya rollen som konstnärlig ledare. Nils Landgren är en internationell stjärna med stark förankring i svenskt musikliv och vi är oerhört spända på vårt kommande samarbete, säger Ella Petersson.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser