! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Johan Lindström, Lena Jonsson, Sara Parkman och Nadin Al Khalidi har alla prisats av SKAP. Foto: Pressbilder.

Prisregn över Musiksverige – Johan Lindström, Sara Parkman och Nadin Al Khalidi bland de utvalda

8 okt 2018

SKAP, intresseorganisationen för Sveriges kompositörer och textförfattare, offentliggjorde i dag sina årliga priser à 40 000 kr till 22 musikskapare över hela genrespektrat.

En hel rad Lirabekanta musiker lyftes fram, exempelvis fick Lena Jonsson Folkmusikpriset med motiveringen ”Riksspelman och egensinnig låtskrivare inom folkmusiken. Med respekt för traditionerna skapar hon musik som inte bara är folkmusik utan även är folkets musik.”

Sångerskan Amanda Ginsburg fick Jazzpriset med raderna ”Det finns ett eko av våra legendariska jazzsångerskor i hennes musik. Hon har förmågan att skapa nya och synnerligen charmiga låtar som låter sig inspireras av sin historia, men som talar med en helt egen röst.”

Det närliggande Improvisationspriset gick till saxofonisten Julia Strzalek. ”Med ett stort musikaliskt hjärta skapar hon flyhänt musik som alltid är i rörelse. Respektlöst ignorerar hon genregränser och låter sin personlighet lysa igenom i sitt skapande.”

Världsmusikpriset gick till den mångbegåvade Nadin Al Khalidi, ”Klassiskt skolad violinist som barn men sedermera självlärd sångare och musiker vars verksamhet dansar fritt över över genre- och konstnärsgränser. Hennes lidelsefulla musik för de egna banden och för scen och barn har gjort henne till en förebild över stora delar av världen.”

Vidare tilldelades Bror Gunnar Jansson Bluespriset och den oefterhärmelige Matti Ollikainen det så kallade Visionärspriset.

Genrelöst var också årets Aktivistpris, som gick till folkmusikern, scenpersonligheten och, just, aktivisten Sara Parkman. ”En synnerligen modern uttolkare och skapare av folkmusik som synliggjort vårt starka kvinnliga musikarv. En modig konstnär som inte räds att göra sin röst hörd i samtidens viktigaste frågor, i såväl sin musik som i debatten.”

Och sist men absolut inte minst fick den i Lira nyligen porträtterade Johan Lindström det smickrande Multibegåvningspriset. SKAP:s motivering här: ”En mångårig producent, gitarrist och pedal steel-fantom som skapat sitt helt egna rum i den svenska musiken. I detta kreativa rum skapar han kompromisslöst en psykadelisk jazz-kraut- rock-mixtur som verkligen ger mersmak.”

Hela listan över pristagare finns här: https://www.skap.se/nyheter/201810/prisregn-over-svenska-musikskapare-nar-skap-delar-ut-arets-utmarkelser

Patrik Lindgren

Annonser