! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Elisabeth Dichmann, Clara Tesch och Maja Aarøe Freese i trion Vesselil.

Premiär för video till feministisk kampsång med 450 år på nacken

8 mar 2020

I dag är det som bekant internationella kvinnodagen, vilket vi uppmärksammar med att premiärvisa den härliga videon till en 450 år gammal dansk feministisk sång, av en trio som tagit sitt namn efter densamma.

Vi pratar om om visan Stolt Vesselil, som genom årens lopp förekommit i många olika versioner – den allra första dokumenterad i en notbok av Karen Brahe under namnet Morgendrømmen. Visan handlar om den unga flickan Vesselil, som drömmer storslagna drömmar, särskilt när hon sover länge om morgonen. Hon drömmer att när hon ska sina första steg i den våta morgondaggen får vingar och flyger ut över världen. Detta tillåter inte hennes elaka styvmoder, som utan framgång försöker köpa Vesselils dröm med guld.

Trion vi pratar om har alltså lånat sitt namn efter flickan i visan, som de tolkade på deras mycket fina självbetitlade debutalbum Vesselil från 2018. Denna stråk- och sångtrio består av Elisabeth Dichmann på fiol, Maja Aarøe Freese på femsträngad cello och Clara Tesch på fiol och viola – och alla tre på sång. Clara Tesch är för somliga säkert bekant från svensk-dansk-finska Floating Sofa Quartet. De tre har annars det gemensamt att de från början kommer ur den klassiska musiken men har glidit alltmer mot folkmusik, och fröet till trion såddes när de allihop studerade på danska musikhögskolans folkmusiklinje.

– Sångens text handlar inte bokstavligen om systerskap, men däremot om en ung flicka som trotsar sin styvmors förväntningar och begränsningar och ger sig ut i världen. Vi vill med videon gärna visa att man kan stå starkt både i sig själv och tillsammans med andra, hälsar Clara Tesch.

Patrik Lindgren

Annonser