Redaktionsbloggen

Espen Berg Trio tar med sitt glada humör till premiären av Nordic Nights. Bild: Leikny Havik Skjærseth

Premiär för nya klubben Nordic Nights i Malmö

1 apr 2022

På onsdag den 6 april är det premiär för en helt ny klubb i Malmö. Nordic Nights heter den nya scenen för nordisk folk- och improvisationsmusik, med som koncept att bjuda på två akter per kväll: en från folkmusikvärlden, en från jazzen.

Ja, upplägget påminner onekligen lite om de lyckade Lira Live-kvällar vi körde på Oceanen i Göteborg för några år sedan, och visst är det vår käre samarbetspartner från då, Malte Zeberg, som ligger bakom också detta.

Malte Zeberg är till vardags kontrabasist och ibland mandolinist i band som Floating Sofa Quartet, Trolska Polska, Nü Fiona, Kristina Issas band och nybildade trion Hialøsa, men tar här klivet fram som klubbarrangör.

Vad kan man förvänta sig av en Nordic Nights-kväll, Malte?
– Intima möten med nordiska artister av världsklass! Alltid med två band, en inom folkmusik och en inom jazz i vid bemärkelse, och då kanske inte bebop utan det är mer den nordiska, lyriska jazzen jag är ute efter.

Konsertkvällarna hålls på Rehab Kultur i Östra Sorgenfri i centrala Malmö, i lokaler som till vardags är ett konstnärskollektiv med ateljéer och arbetsytor men också en scen med plats för 150 personer i publiken.

Nordic Nights samarbetar med artistförmedlingen Musikcentrum Syd, och en av akterna kommer att vara från deras stall, den andra hämtas in från något nordiskt grannland.

Premiärkvällen lovar gott med ett riktigt finbesök från Norge i form av kritikerrosade Espen Berg Trio, en modern pianotrio med utpräglat nordisk ton som är aktuell med sitt snart kommande fjärde album, utgivet av det ledande norska skivbolaget Odin Records.

Den folkmusikaliska parhästen för kvällen är trion Mor Dansar, som vi uppmärksammade i Lira i höstas då de gav ut det ypperliga albumet Rent på tok, där de tolkar Allan Edwalls sånger med den lika udda som klockrena sättningen viola da gamba, kontrabas och sång.

Text: Patrik Lindgren

Biljetter
Länk till eventet på Facebook

Espen Berg Trios nya album Fjære kommer den 8 april. Här en länk till förra skivan:


Fler recensioner

Annonser