! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Premiär för kortfilmserie om unga jazzmusiker

7 okt 2016

I dag är det premiär för jazzfilmserien Tales Untold – en serie med tio miniporträtt av unga, lovande musiker på god väg att etablera sig på jazzscenen.

Först ut är 145 sekunder om och med trumpetaren Henning Ullén, som berättar om sin relation till musiken.

Bakom serien, som görs med stöd av bland annat Lira, står filmaren och själv jazzmusikern Martin Wirén (bilden ovan) – bland annat hörs han i bandet Odd Frank egna Martin Wirén Kvartett.

Vilken är din egen bakgrund som filmare respektive musiker?
– Jag har alltid älskat film och det har länge varit en dröm för mig att få arbeta med det. När planerandet inför serien började för cirka sex månader sedan så tog jag tillfället i akt. Tales untold är mitt första seriösa filmprojekt. Jag har arbetat som frilansande musiker under ett par år nu och studerar för nuvarande sista året på KMH. Släppte Odd Franks debutplatta tidigare i år. Just nu skriver jag mycket musik inför min debutplatta som kommer att spelas in i mars 2017. Utöver det så ska jag i oktober/november sätta mig ned och skriva musik/tolka Nobelpristagaren i Litteratur, i samarbete med Nobelmuséet (Nobel creations). Det blir spännande och känns som en utmaning!

Varför ville du göra dessa filmer?
– Jag har under en längre tid upplevt att det är väldigt svårt för många yngre jazzmusiker att göra sin röst hörd och att det inte finns många plattformar att nå ut på. Det i kombination med att jag känt att det fattas ett format som få arbetar med, det vill säga film. Musik tillsammans med film ger, i alla fall mig, en mycket större upplevelse och jag känner att det också gör musiken mer tillgänglig för alla.

Det här med att vara både filmmakare och jazzmusiker, ser du andra sätt att kombinera dessa kompetenser i framtiden?
– En av mina stora drömmar är att nån gång få skriva filmmusik till en större produktion. Det är högst oklart om det kommer att hända, haha! Men om, då tror jag att mina erfarenheter kan vara en fördel.

Ett nytt avsnitt i serien kommer att släppas varje fredag här på Lira.se, och vem som är föremålet för varje ny film blir en överraskning. Så håll utkik!

Patrik Lindgren

Tales untold: Henning Ullén from Martin Wirén on Vimeo.

Annonser