Redaktionsbloggen

Dagadana aktuella på scen i Sverige. Bild: Dominika Dyka

Polsk-ukrainskt folkpopband till Sverige i helgen

31 jan 2024

Få Liraläsare har väl undgått det ukrainska bandet Dakrabrakha de senaste åren (de kommer förresten tillbaka till Sverige i höst, till Göteborg den här gången!). Ett band som rör sig i liknande musikaliska trakter är det inte helt olikt benämnda Dagadana, en polsk-ukrainsk kvartett bildad 2008 som inte minst fick en hel del uppmärksamhet kring det fina albumet Meridian 68 (utgivet 2016), som byggde på polska och ukrainska folksånger.

Bandet består av Daga Gregorowicz, Dana Vynnytska, Mikołaj Pospieszalski och Bartosz Mikołaj Nazaruk, och kan liksom nämnda Dakrabrakha sägas ägna sig åt att mixa folkmusik med konstpop med drag av allt från jazz till electronica.

Och nu kommer de till Sverige – redan på lördag den 3 februari är det dags på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och dagen därpå väntar Musikens Hus i Göteborg. 

– Vi är oerhört stolta och glada över att kunna erbjuda en svensk publik möjlighet att uppleva Dagadana live. Genom sin musik tar de med lyssnaren med på en resa som utforskar mångfalden inom den slaviska kulturen och kryddar den med influenser från olika delar av världen, säger Mansour Hosseini från arrangerande UnitedVoice.

– Förnekelse av ukrainsk identitet och kultur är centrala motiv för det ryska invasionskriget. Därför känns det oerhört angeläget att ge plats för ett ukrainsk-polskt band som genom sin enastående musikaliska gärning symboliserar öppenhet och sprider ömsesidig förståelse, säger Mansour Hosseini.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser