! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Musikern, kompositören och orkesterledaren Jorge Alcaide har utsetts till Årets inspiratör. Bild: Jörgen Wade

Planetapriset till Jorge Alcaide

23 okt 2018

Sedan 2013 delar den västsvenska Planetafestivalen ut priset Årets inspiratör, till ”någon som inspirerat till hur vi skapar inkluderande mötesplatser i ett flerkulturellt samhälle.”

I år går priset till Musikern, kompositören, orkesterledaren med mera Jorge Alcaide, säkert bekant för många Liraläsare via band som Quarttango, Cerro Esperanza Band och Lecheburre, men på senare år hans energi fokuserat på andra projekt. Inte minst då hans senaste hjärtebarn Göteborgs Alternativa Orkester, GAO, som han grundade 2013.
– Jag kände många skickliga musiker från olika delar av världen, verksamma i genrer som exempelvis jazz, tango, salsa, balkanmusik, västafrikansk och persisk folkmusik. Jag ville se vad som hände om alla dessa människor samlades i en och samma orkester, säger Jorge Alcaide i ett pressmeddelande apropå priset. Och fortsätter:
– Det är en ständig resa som handlar om att hitta nya sätt att förhålla sig till musikens universum. Orkestern är en spegling av hur vi i världen kan samtala med varandra.

Priset, som förutom äran är en check på 10 000 kr, delas ut på invigningen av Planetafestivalen på tisdag 30 oktober, på Café Hängmattan i Göteborg. Förutom att mottaga priset kommer Jorge Alcaide även att spela tillsammans med bandet Quarttango. Förra årets pristagare David Bäck överräcker priset.

Pristagaren har nominerats av publiken och sedan valts ut av en jury, där bland andra Liras chefredaktör Patrik Lindgren ingår.

Planetafestivalen hålls 31 oktober – 4 november och bjuder på artister som Fatoumata Diawara, Idris Ackamoor & The Pyramids, Kaja, Tzeitel, Kristina Issa och mycket annat på scener runt om i Västra Götaland. Dessutom ett digert program av worskhops av allehanda slag. Se program och utbud på www.planeta.se.

Tidigare pristagare:
2017 – David Bäck
2016 – Gloria Esteban
2015 – Zana Muhammad
2014 – Erika Risinger
2013 – Ahmad al Khatib

Annonser