! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Nya festivalen Pick’n’mix drar igång runt om i Sverige

10 apr 2013

I dag drar den nya festivalen Pick’n’mix igång. Det är producenten Livet Nord (Lira-välbekant violinist i New Tide Orquesta med mera) som utvecklat konceptet med sin tidigare Popcornfestival till att bli en delvis ambulerande stafettfestival i Göteborg, Malmö och Stockholm den 10–14 april.

Dessutom hörs enskilda akter även i Trollhättan, Halmstad och Växjö. Arrangemanget är ett samarbete där arrangörer i olika städer ordnar konserter samtidigt, med delvis samma artister och under samma flagg.

– Jag har länge tänkt att det behövs fler samarbeten mellan olika artister och arrangörer, för att öka intresset för den lite smalare och mindre kommersiella musiken. Det är ju ofta svårt för musiker att få hyfsat betalda och välbesökta gig i en annan stad, om man inte är så känd där, eller känner många som man kan bjuda in personligen, berättar Livet Nord.

Genremässigt spänner det från folk- och världsmusik till konstmusik-influerad jazz. Flera utländska artister medverkar, varav en av de mest spännande kanske är den ukrainska kvartetten Dakha Brakha (bilden). Gruppen som kallats ”den bästa gruppen i sfären för världsmusik i hela forna Sovjetunionen” spelar bland annat trummor, dragspel, cello och sjunger och mixar sin folkmusik med minimalistisk jazz och akustiska technobeats.

– Jag hörde dem på Europa Festival Utrecht i Holland förra året, tyckte de var helt grymma och att det skulle vara otroligt kul att ta hit dem. De har aldrig varit här förut heller, så vi är väldigt glada att de kommer.

På Stallet i Stockholm uppträder bland andra Emilia Amper ihop med amerikanske slagverkaren Marque Gilmore, som tidigare spelat med flöjtisten Göran Månsson. Konserten kallar de Nyckelharpa, rhythm & hope: Music for mother nature. Man kan också lyssna på argentinske tangosångaren Ariel Ardit ihop med pianisten Daniel Turano och bandoneonisten Mikael Augustsson, samt lindy hop-bandet Hasse Ling & His Syncopators of Swing.

På Babel i Malmö hörs bland andra Serendou, en fransk-nigersk flöjt- och slagverkstrio, och till Göteborg kommer Willemark/Knutsson/Öberg och ryskbördiga alternativpopsångerskan Xenia Kriisin. Dessutom bjuds det på smygstartsfest på båten S/S Marieholm i Göteborg – i kväll torsdag alltså!

Här är länken till festivalens hemsida!

Karin Jacobson

Annonser