Redaktionsbloggen

Jonas Holmberg och Mathias Algotsson tog sin an Svante Thuressons repertoar. Bild: Eva Nikell

Personligt minnesporträtt av Svante Thuresson

18 okt 2021

Jonas Holmberg och Mathias Algotsson
Oktoberteatern Södertälje, Stockholm Jazz Festival 16 oktober

Detta är kanske den modigaste konserten på årets Stockholm Jazz. Sångaren Jonas Holmberg och pianisten Mathias Algotsson är ensamma på Oktoberteaterns scen, fångade i en liten ljuskälla med en svart scenbakgrund.

Konsertrubriken ”Jonas Holmberg tänker på Svante Thuresson” säger vad det handlar om, och Jonas Holmberg berättar att han ofta tänker, och har tänkt, på Svante ända sedan han som tonåring följde med sin pappa på en konsert på Fasching och formligen ”blåstes av stolen” av laguppställningen.

– På den tiden var jag hiphoppare, och hade just övergått till att bli hårdrockare, jazz var bara töntigt, men sedan den kvällen …

Sedan den kvällen har det blivit mycket jazz, och två egna skivor med jazz på svenska. När Jonas Holmberg inte sjunger Stevie Wonder-låtar i bandet Stevie. Samspelet med Mathias Algotsson, en av Sveriges allra bästa pianister, är otvunget och säkert, det märks att de har jobbat ihop tidigare.

Det roligaste med kvällen på Oktoberteatern är att duon valt ut ett stort antal låtar som jag aldrig har hört förut. Svante Thuresson sjöng många klassiker med texter av Beppe Wolgers eller text och musik av Hasse & Tage med flera, men han hade en stor bredd som sångare och en stor produktion, och konserten uppmuntrande mig verkligen att botanisera lite mer i den Svante Thuresson som inte är så väldigt känd i jazzkretsar.

En konsert som verkligen gav mersmak. Ni kanske kan göra om den igen senare, Jonas och Mathias?

text & bild: Eva Nikell

Annonser