Redaktionsbloggen

Matilda Bådagård, Sofia Karlsson och Maja Långbacka. Bild: Petter Berndalen

På jakt efter det nordiska soundet

16 nov 2021

På lördag är det ett slags final för projektet Nordic Sessions, där musikerna Sofia Karlsson, Per Störby Jutbring och André Ferrari möter initiativtagarna Maja Långbacka och Matilda Bådagård för att samtala och spela sig fram till svaret på frågan ”Vad är ett nordiskt sound?”

Något självklart och entydigt svar finns förstås inte och är heller inte syftet med projektet – snarare var det själva utforskandet av frågan som lockade.

Matilda Bådagård berättar hur det hela tog sin början:
– Vi hade en idé att vi i spel och samtal ville möta andra musiker som likt oss själva på något sätt är rotade i folkmusik, svensk och annan, men också i ett slags populärkultur – och som förhåller sig väldigt öppet och förutsättningslöst gentemot tradition och det egna skapandet.

Bådagård och Långbacka har träffat de tre utvalda kollegorna i deras hem och ”spelat och babblat tillsammans”.
– Vi kom fram till en massa spännande saker i samtalen! Alla våra gäster hade bra insikter och tankar kring detta, ibland rent konkreta musikaliska saker, ibland lite mer filosofiska. Vi var lite rädda för att ämnet var för flummigt, men det visade sig att det gick att komma fram till mycket …

– Vi har väldigt olika ingång till ämnet, från Sofia och Maja som är starkt förankrade i svensk folkmusik, till André, Per och jag som mer kommit från andra håll men utforskat den senare i livet. Eller insett att folkmusiken bor inom oss på olika sätt, även om man ej studerat den på högskola.

– Det är så intressant att gemene man i Sverige, till och med musiker, inte har någon direktkoppling till vår folkmusik men ändå verkar rörande överens när något ”låter nordiskt”. Det är det vi velat fatta! Vad är det rent konkret?!

Från inspelningarna, hemma hos Sofia Karlsson. Bild: Petter Berndalen

Svaren de kommit fram till håller de lite på tills vidare – alla möten har nämligen filmats av projektets tredje initiativtagare, Petter Berndalen, och förhoppningen är att det ska resultera i en tv-mässig serie – ”Tänk Jills veranda möter Sápmi sessions möter BBC:s Transatlantic sessions …”

Men först kommer alltså det hela att presenteras på scen nu på lördag i Ytterjärna Kulturhus (#16 på Liras lista över Sveriges bästa spelställen), där alla medverkande kommer att dela scen och både samtala och spela tillsammans.

– Det kommer att bli hur kul som helst! Alla tre är så öppna och intresserade av musikens kraft, säger Matilda Bådagård.

Patrik Lindgren

Annonser