Redaktionsbloggen

Ett beställningsverk komponerat av pianisten Carl Bagge uruppförs under kvällen. Bild: Robert Eldrim/.

P2 Jazzkatten i direktsändning från radiohusen i Göteborg och Stockholm

11 okt 2021

Ja, också detta år får vi alltså avstå det traditionsenliga minglet och livepubliksurret när P2:s Jazzkatten hålls den 19 oktober. Några statyetter kommer heller inte att delas ut. I stället bjuds det på direktsänd virtuell galaafton till jazzens ära med en mix av livemusik, intervjuer och, som det heter i ett pressmeddelande, ”framåtblickar mot en ny pandemifri tid i svenskt jazzliv”.

Bland annat kommer ett beställningsverk komponerat av pianisten Carl Bagge att uruppföras, live från radiohuset i Stockholm med ett handplockat band där gästartisterna Jennie Abrahamsson och Johan ”Familjen” Larsson ingår.

Carl Bagge berättar så här om beställningsverket:
– Jag började från ett tomt papper med såväl musik som text. Till Jennies låt hittade jag en dikt av Hjalmar Gullberg att tonsätta som heter Lyckan svänger sitt hjul. Lite med samma recept i åtanke försökte jag och Johan att hitta någon passande text att utgå ifrån, med detta slutade i att jag i stället debuterar som textförfattare själv! Det är svårt att i ord beskriva sin egen musik, mer än att det ska bli spännande att höra själv! säger Carl Bagge.

Musicmusicmusics kärntrio: Michael Edlund, Josef Kallerdahl och Fabian Kallerdahl. Bild: Kerstin Ehrnlund

Från Göteborgs radiohus blir det också livat med Musicmusicmusic Oversized, alltså trion Fabian Kallerdahl (piano), Josef Kallerdahl (bas) och Michael Edlund i utökad sättning med bland andra Nils Berg på blås och Samuel Runsteen på stråkar.

Programledaren Märet Öman kommer att lotsa lyssnarna genom detta och även presentera andra inslag från jazz-Sverige.

– Pandemin har påverkat möjligheterna att arrangera en jazzkattgala även 2021. Nu när portarna till svenskt livejazzliv äntligen öppnat upp tittar vi i stället framåt mot nästa år. Då siktar vi på att presentera P2 Jazzkatten i galaform igen och premiera svensk livejazz med prisutdelningar och musik inför livepublik, säger Maths Broborg, projektledare P2 Jazzkatten.

Patrik Lindgren

Annonser