! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Outlawcountryn har förlorat en storhet

19 mar 2016

Steve Young, en av de främsta inom det som kom att kallas outlaw country, har gått bort. Han avled i torsdags, 73 år gammal , i Nashville.

Det var 1969 som Steve Young spelade in vad som är hans mest kända låt: Seven bridges road. En låt som blivit en standard inom countrymusiken och dess närliggande genrer. 1980 fick Eagles en Top 40-hit med en livetagning av låten, i ett fem röster starkt stämsångsarrangemang baserat på en inspelning av engelsmannen Iain Matthews (känd från Fairport Convention) från 1973. Eagles brukade sjunga låten som uppvärmning och även inleda konserterna med densamma.

Ricochet och Dolly Parton står för två andra kända tolkningar, och 2007 släpptes en liveversion med Alan Jackson, George Strait och Jimmy Buffet. Eddy Arnold, Joan Baez och The Carter Family har också spelat in låten.

Andra kända Young-kompositioner inkluderar Waylon Jennings hit Lonesome on’ry and mean, Hank Williams Jrs Montgomery in the rain och Willie Nelsons It’s not supposed to be that way.

Sångaren, låtskrivaren och gitarristen Steve Young föddes 1942 i Newnan, Georgia men växte upp i Alabama och Texas, då hans föräldrar flyttade ofta i jakten på arbete. Rotlösheten och uppbrotten återspeglas i musiken och texterna. Young verkade senare på Greenwich Villages folkscen i New York och spelade i band i Los Angeles med Van Dyke Parks och Stephen Stills.

Steve Young blev en viktig kugge i den omvälvande motrörelse som betecknas outlaw country, ihop med artister som Waylon Jennings och Hank Williams Jr. På första albumet Rock, salt & nails från 1969 hade han sällskap av Byrds-bekanta Gram Parsons, Chris Hillman och Gene Clark samt Elvis Presleys gitarrist James Burton. Det blev ett tiotal album till över åren.

Young kan ses i James Szalapskis hyllade outlaw country-dokumentär Heartworn highways, ihop med Townes Van Zandt, Guy Clark och en ung Steve Earle. Av en slump visas filmen gratis på YouTube under lördagen, fram till klockan 21. Väl värt att passa på, inte minst för att få se vad fans från Radiohead till Lyle Lovett älskar så.

En uppföljare kommer snart, vid namn Heartworn highways revisited, och i april släpps en lyxig boxversion av filmen och dess soundtrack på Record Store Day.

Timo Kangas


Annonser