! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Oumou Sangaré till Malmö Sommarscen

10 jul 2017

Elektroniska inslag och texter om dagens malier. På den maliska världsstjärnan Oumou Sangarés nya album Mogoya möter uråldrig ­tradition samtiden. I lördags spelade hon i Köpenhamn och den 25 juli kommer hon till Pildammsparken i Malmö.

text: Sunniva Brynnel

Wassoulou-regionen i sydöstra Mali är känd för sin musiktradition med starka kvinnliga vokalister, och Oumou Sangaré är en av de absolut främsta. En superstjärna, både i hemlandet och ute i världen. Hon har sjungit inför publik sedan barnsben och i maj släppte hon sitt sjätte album, Mogoya, till stora delar inspelat i Stockholm.
– Det här är mitt mest kraftfulla album någonsin. Jag vänder mig även till den yngre generationen med mitt budskap, så musiken är modernare, både i konceptet och i arrangemangen. Jag sjunger om dagens människor och deras problem.

Utöver traditionella instrument som kamale ngoni, en variant av den västafrikanska harpan kora, ackompanjeras hon nu även av keyboard och synthesizer. Hon säger att det gör musiken starkare.
– Vi har satt ihop ett enastående band till livespelningarna. Publiken får vara beredd på att höra en del elektroniskt. Och var beredda att dansa!

Tidigare i sommar spelade Oumou Sangaré i Bergen och i Köpenhamn och nyligen blev det klart att hon även kommer till Malmö Sommarcen den 25 juli.
– Jag älskar att spela i Norden. Det är en speciell plats för mig, för jag har spelat där sedan jag började. Och festivaler är en fantastisk upplevelse. Det är något annat än mina vanliga spelningar, som kanske är lite mer intima, men alla spelningar är roliga på sitt sätt.

Hon säger att livespelningarna är det bästa med att arbeta med musik.
– Jag skulle inte kunna vara utan det. I mitt land är musiken också ett sätt framföra sitt budskap. Vi kommer från en muntlig tradition och musiken har alltid varit ett viktigt verktyg.

Kvinnors rättigheter är ett återkommande tema både i hennes låtar och generellt inom Wassouloumusiken. Hon har bland annat tagit ställning mot barnäktenskap och månggifte. Oumou Sangaré är också en villig ambassadör för hemregionens musiktradition och brukar kallas ”sångfågeln från Wassoulou”.
– Jag är stolt över att representera mitt land och vår tradition. Det ni ser på tv om Mali handlar oftast om krig och fattigdom, men vi har en fantastiskt rik kultur.

(text ur Lira Festival 2017)

https://www.sommarscen.se/events/1740

Annonser