! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Kvartetten Sirus. Bild: Jeroen Geerinck.

”Om det fanns ett musikaliskt Tinder skulle vi vara den perfekta matchen”

25 sep 2019

I morgon torsdag spelar kvartetten Sirusklubb Ankaret i Göteborg, den här gången förlagd till mysiga Porter-Pelle nära Röda Sten.

Intervjun med Josefina Paulson är från Liras sommarnummer 2019.

*****

Sirus är den sanna solskenshistorian om två folkmusikduor, en svensk och en belgisk-fransk-ungersk, som blev en kvartett varpå alldeles ny och ljuv musik uppstod.

Allt började med att dragspelaren Sophie Cavez och violinisten Baltazar Montanaro hörde av sig till nyckelharpisten Josefina Paulson. De ville spela in en av hennes låtar från en skiva hon gjort med Jonas Åkerlund. Senare träffades alla fyra och spelade ihop, i Sverige – och det klickade direkt, säger Josefina Paulson.
– Som Baltazar brukar säga: om det fanns ett musikaliskt Tinder så skulle vi vara den perfekta matchen!

Nästa gång sågs de i franska Provence och lade grunderna för den skiva som senare spelades in hemma hos Josefina i västmanländska idyllen Kråktjärn och nu ges ut under namnet Lummen, efter en annan plats de har gemensamt, i Belgien, där de träffats för att repa.
– Ett litet paradis! Lummen betyder dessutom ljus, vilket genomsyrat våra möten. Det är en kärleksförklaring helt enkelt – på flera plan.

Ja, att de fyra funnit varandra på riktigt råder det ingen tvekan om. Jag undrar över likheterna och skillnaderna mellan de olika traditioner de tagit med sig i boet.
– Det gemensamma har varit lusten att mötas och låta saker hända i stunden. Utmaningen har varit att hitta det gemensamma svänget i de områden där du själv är som mest insnöad och nördig. Samt det här med improvisation, vi närmar oss melodier på lite olika sätt: improvisation inom melodin eller mer fritt.

Josefina menar att de fyra ”snackar med våra olika personligheters dialekter” i musiken.
– Vi har Baltazars ungerska ornamentik med lekfulla skratt inbakade i fraserna. Sophie som är ”the queen of groove” och genialiska basgångar. Jonas med sina stillsamma filosofiska toner och enorma kompositioner. Och så jag då … Men det är svårare att beskriva sig själv!

Danssvänget från deras respektive traditioner är en gemensam grund de står på, fast med skillnaden att hon och Jonas värnar ”nördigt mycket” om melodispelet medan Sophie och Baltazar ”är fenor på att göra häftiga arrangemang”.

Josefina Paulson lockas uppenbarligen av samarbeten över gränser, och när vi talas vid är hon i Italien för att spela med dragspelaren Stefano Delvecchio.
– En stor del av min passion till musiken är mötet med andra. Det är spännande att lära känna sig själv och sin musik genom andra. Och att hitta de där människorna som det klickar med på riktigt, där allt går lätt redan från början. Inte för att man spelar samma musik utan för att man delar samma inställning till musik. Det är magiskt att dela idéer, få dem filtrerade genom en annan tradition och skapa något nytt av det!

Patrik Lindgren
(ur Lira #2 2019)

Siris består av Sophie Cavez, dragspel, Baltazar Montanaro, barytonfiol, Josefina Paulson, nyckelharpa, Jonas Åkerlund, fiol och gitarr.

Annonser