Redaktionsbloggen

”Och tidernas viktigaste svenska folkmusikskiva är …. ”

5 apr 2018

Folkmusik-Sverige är en brokig, oftast hjärtlig och exceptionellt vital musikvärld som de senaste femtio åren satt mängder av häftiga avtryck och öppnat sig i ständigt nya riktningar, utan att för den skull tappa fotfästet i traditionen.

Detta ville vi lyfta fram genom att utse tidernas viktigaste skivor inom genren – en unik topp 100-lista som vi satt samman med hjälp av en mäktig panel av folkmusikkännare av de mest skilda slag: journalister, musiker, branschfolk och engagerade Liraläsare. Totalt 60 personer har deltagit i arbetet.

Och här är den. Svindlande ett hundra skivor som alla på något vis format eller satt färg på folkmusiken i Sverige. Banbrytande album med tunga artister som Väsen, Groupa, Frifot, Filarfolket, Sofia Karlsson och Lena Willemark men också mindre spridda epos som den småländska Höökensemblen och Ahmadu Jarrs album En dag i Afrika – eller en högst samtida stigfinnare som Sara Parkman.

I Lira #2 2018 ägnar vi 28 hela sidor åt dessa skivor, pratar med huvudpersoner som Lena Willemark, Totte Mattsson och Mats Edén och låter skribenter som Johan Norberg, Po Tidholm och Magnus Säll bidra med sina tankar.

Den här bilden av folkmusik-Sverige är förstås inte den enda möjliga. Mängder av val på vägen har lett till det ena eller det andra. Valet att fokusera just på album är förstås ett. Avgränsningen mot andra genrer ett annat. Och den är svår! För vad är egentligen svensk folkmusik?

Vi valde en öppen, generös definition. Musik med rötter i folkmusikaliska traditioner, skapad i Sverige. Helt enkelt. Nu hoppas vi att ni tar det här för vad det är: inget facit, ingen färdig kanon, men en häftig lista att inspireras av, att återupptäcka egna favoriter i och kanske upptäcka några nya.

Själva listan följer via länken nedan och vi börjar förstås i toppen, med platserna 1-10 …! Men missa inte den kompletta utgåvan av Lira #2 2018 – med längre texter om utvalda skivor, intervjuer och annat läsvärt extramaterial!

https://www.lira.se/tidernas-vikti…vor-plats-1-10


Fler recensioner

Annonser