Redaktionsbloggen

Esbjörn Svensson fångad på bild 2008. Bild: Katarina Grip Höök/Act Music

Nyupptäckta soloinspelningar med Esbjörn Svensson ges ut på skiva

26 jul 2022

Förutom enstaka samarbeten med andra musiker som Nils Landgren och Lina Nyberg lade världspianisten Esbjörn Svensson merparten av sin energi på trion EST. Någon soloskiva blev det aldrig. Förrän nu, 14 år efter hans död.

De tidigare okända inspelningarna gjordes i hemmet bara några veckor innan Esbjörn Svensson så tragiskt gick bort i en dykolycka den 14 juni 2008. Musiken har sedan dess legat olyssnad i det privata arkiv som förvaltas av hustrun Eva Svensson. Hon berättar att det kändes som att ”få ett meddelande smugglat till sig från andra sidan gränsen” när hon hittade dem.

Musiken kommer att ges ut som ett album i november men redan den 15-18 september kommer den att spelas upp publikt i form av en serie audiovisuella konserter på Sven-Harrys Konstmuseum i centrala Stockholm.

Musiken kommer där att spelas upp på ett surround-sound-ljudsystem designat av ljudteknikern Åke Linton, ofta kallad EST:s fjärde medlem, med visuellt material skapat av Anders Amrén som skötte trions ljusshow på konserterna under många år.

Allt kommer senare även att finnas tillgängligt på plattformen shortly.film i en version av regissören David Tarrodi, som tidigare gjort en dokumentär om Esbjörn Svensson.

Nästa år planeras dessutom ett bokprojekt kring Esbjörn Svensson, sammanställt av Eva Svensson.

Det kommande albumet heter Home.s och ges ut av Act Music den 18 november.

Patrik Lindgren

Annonser