Redaktionsbloggen

Fred Åkerström i delvis nytt ljus, här fångad på bild 1963. Foto: Warner Music.

Nytt utgivningsprojekt lyfter fram okända sidor av Fred Åkerström

14 okt 2021

Med start den 22 oktober inleds ett projekt att lyfta fram bortglömda, förbisedda och i vissa fall tidigare helt ohörda sidor av vispoeten Fred Åkerström.

Det är dottern CajsaStina Åkerström som tillsammans med journalisten och musikbranschveteranen Lars Nylin tagit sig an detta uppdrag.

Bland annat kommer en liveinspelning från 1983 och en samling med rariteter att ges ut som fysiska album. Längre fram är även en nyskriven artistbiografi planerad, liksom en tv-dokumentär.

Men som en första liten rivstart släpps via alla digitala tjänster nästa fredag en tidigare helt okänd inspelning från 1962, alltså redan året innan det som tidigare menats ha varit hans första inspelning (skivan Fred Åkerström sjunger Ruben Nilson). Det rör sig om en hemmainspelning gjord i köket hos vännen Lars Berg, där Fred Åkerström sjunger Evert Taubes Fritiof i Arkadien.

Vilket därmed utgör blott den andra Taubevisa som Åkerström någonsin spelade in – den allmänna uppfattningen har varit att han inte hade mycket till övers för Taube som han vid något tillfälle kallade ”borgerlig och tunn”.

– Det är en stor ära att få pyssla med detta. Jag ansvarade för en del samlingsskivor med Fred när jag på 1990-talet arbetade på Warner/Metronome. Men att på det här sättet få göra sällan eller aldrig hörda titlar tillgängliga är helt enormt när vi talar om en nationaltrubadur av Freds kaliber, det spelar ingen roll om det brusar och knastrar, säger Lars Nylin.

Också CajsaStina Åkerström är entusiastisk inför projektet.

– Det känns fantastiskt att så här drygt 35 år efter pappas bortgång nu få möjlighet att sprida nytt ljus över hans värv. Det har varit ett stimulerande arbete att tillsammans med Lars leta efter såväl udda pärlor som rena guldkorn. Extra roligt är det förstås att nu kunna presentera tidigare outgivna upptagningar, säger CajsaStina Åkerström.

2022 nystartas enligt planerna även Fred Åkerström-stipendiet, som delades ut under åren 1987-2013.

Patrik Lindgren

Annonser