! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Nytt med GKN5, Groupa och Långbacka/Bådagård på Liras spellista

9 apr 2020

Lagom till påskhelgen har vi lagt till ett par handfullar nya låtar på vår ständigt växande spellista, den här gången med fokus på på idel svensk musik och kanske något litet norskt.

Vi startar med härliga duon Långbacka/Bådagårds tolkning av Peter Gabriels gamla goding Solsbury Hill, en låt som förebådar duons kommande andra album som når världen i slutet av april – och i nästa nummer av Lira utlovar vi en pratstund med Maja och Matilda.

Vidare till basisten Svante Söderqvist, som vi också intervjuar i nästa nummer, som nyligen gav ut sin första skiva i eget namn – verkligen värd att kolla upp, vilket ni fattar efter att ha hört Ny ankomst här.

Sedan hakar vi på veteranerna i Groupa som den här gången åkt till Island för ett tredje album i skivserien Kind of folk.

Ebo Krdum & Genuine Mezziga rodde hem priset Årets nykomling på Folk & Världsmusikgalan senast, och här hör vi dem på ett spår från senaste ep:n.

Och så är äntligen GKN5 tillbaka! Ja, Guro Kvifte Nesheims svenska kvintett vars debut var en stor redaktionsfavorit häromåret. I höst kommer uppföljaren och första singeln kom i fredags!

Därefter backar vi lite till Januari tillsammans med spännande pan-nordiska kammarfolkjazz-trion Pahaska som består av Emma Swensson, Anne Marte Eggen och Sille Jörgensen Ellehammer, innan vokaltrion Irmelin förtrollar med Du är din och jag är min.

Örjan Hultén Orion samarbetar på nya skivan (ute 17 april) med den liberianske sångaren Ernie Bruce, men här får vi en instrumental teaser i form av Liberia ballad.

Och så sist ut bland det nya en försmak från ett kommande och mycket spännande album med pianisten Isabell Gustafsson-Ny, som tidigare gett ut musik med bandet Isabells Sekt och på sista tiden hörts som klaviaturspelare bakom Sara Parkman. Nu tar hon klivet fram själv och presenterar sig i helfigur med en musik som spänner över stora vidder och djup, och beskrivs så här av henne själv:
– Rotsystem är ett album om platser och hemman som dröjer sig kvar. De hem vi bygger åt oss själva i människor och städer, rummen vi vuxit upp i och sedan lämnat. Här ryms bergen (så långt bort att de blir blå), skogen, de igenväxta stigarna, de stängda gruvhålen och riksvägens välbekanta kurvor. Ekot av mormor i fäboden om somrarna, farfar i gruvan.
Förutom Isabell på piano hör vi bland andra Emma Augustsson på sång och på klarinetter Lisa Grotherus.

Lyssna och njut, så hörs vi mer efter påsk!

Lira-redaktionen

Annonser