! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Nytt på flera fronter från Träd, Gräs och Stenar

10 jan 2017

Svenska proggbandet Träd, Gräs och Stenar har en hängiven publik runtom i världen. I september spelade gruppen två kvällar på London-klubben Cafe OTO, som erbjuder publiken frijazz och experimentell musik. Nu släpps 9.9.16, en dokumentation av dessa kvällar, i digital form. Smakprov nedan!

Allt inleds med en 24 minuter lång och hypnotisk version av När lingonen mognar, som ursprungligen gjordes när bandet fortfarande hette Harvester och släpptes på lp:n Hemåt från 1969. Stina är en tidigare oinspelad folkrocklåt skriven av Mats G Bengtsson, en gång i tiden medlem i Gunder Hägg/Blå Tåget.

På liveinspelningarna hör vi Reine Fiske (även bekant från Dungen) på gitarr och sång, Sigge Krantz (som tagit över efter den bortgångne Torbjörn Abelli) på bas och sång, Tom Watts (som ersätter den avlidne Thomas Mera Gartz) på trummor och Jakob Sjöholm (som blev medlem redan 1970) på gitarr och sång.

Cafe Oto har tidigare släppt livealbum från namn som Peter Brötzmann, Lol Coxhill, Ken Vandermark, Thurston Moore och Evan Parker.

Senare i år släpper Subliminal Sounds ett helt nytt studioalbum från bandet, med det bästa av de sista inspelningarna från då Torbjörn Abelli och Thomas Mera Gartz fortfarande levde. Det kommer även en box-utgåva med tidigare outgivna inspelningar av International Harvester, det som senare blev Träd, Gräs och Stenar. Samtidigt arbetas det också för fullt på en kommande bok om bandet – som vi hoppas ser dagens ljus under 2017.

Timo Kangas

 

Annonser