Redaktionsbloggen

Sara Parkman är en av personerna bakom Supertraditional, där hon släpper sitt eget album Vesper 1 november. Bild: Helen Korpak.

Nystartad skivetikett vill skapa nya rum åt folkmusiken

23 sep 2019

Den ständigt aktuella Sara Parkman har startat skivbolaget Supertraditional tillsammans med fem andra taggade kulturarbetare. Tisdag 24 september är det premiär för en serie livemusikkvällar anordnade av gänget, på Konsthall C i Hökarängen (Stockholm). Första kvällen spelar Ellika Frisell och Rafael Sida samt pianisten Shida Shahabi. (länk till eventet) Senare i höst släpper Parkman själv sitt andra soloalbum, Vesper, på etiketten.

Vi hörs via konferenssamtal tillsammans med Anna Möller, en annan av initiativtagarna.
– Det är två personer i bolaget som håller på med form och design. Vi försöker skapa ett helhetsbegrepp och en socialistisk anda, menar Sara.
– Alla behöver ju inte vara duktiga på allt – någon är bra på press, någon är duktig på att skriva ansökningar, en tredje är bra på att berätta för världen hur bra den här musiken är.
Anna instämmer:
– Jag tänker att inom andra genrer finns det mer pengar än inom folkmusiken. Vi har bara våra egna pengar som vi stoppar in i bolaget, men vi vill pussla för att också ge den här genren samma möjlighet att tänka kring helheten när man gör ett skivsläpp.

Vad skivbolaget kommer att ge ut för musik? Det beror på vilka artister de faller för, menar Anna Möller.
– Jag tänker att det till viss del kommer att definieras av de släpp som kommer de närmsta åren. Vi vill förhålla oss så öppet som det går.

De vill också sprida folkmusiken till en bredare lyssnarskara, förklarar Sara Parkman.
– Vi använder namnet folkmusik, men vi kommer att fylla det med ganska mycket annat och låta folkmusiken ta plats på arenor där den inte alltid annars getts plats. Låta den vara i konstnärliga rum eller mer populärkulturella rum … Vi vill ta det rummet. Det finns många som är sjukt nyfikna på folkmusik, lyssnare som är skitsugna och intresserade. Men det finns en okunskap. På Spotify har de olika spellistor, någon som heter Nordic folk, men då är det ju liksom amerikansk folkmusik, typ Tallest Man On Earth eller First Aid Kit.

Första skivsläppet på bolaget är samlingsskivan Supertraditionellt material, med handplockad musik ur Caprice Records arkiv. Den 1 november släpps sedan Sara Parkmans nya skiva Vesper, en utforskning av det spirituella.
– Helighet är ju ganska svårt att prata om, det är därför man gör musik! Jag har inspirerats av Johannes Anyuru och K G Hammar och skrivit texter som berör den politiska potentialen i heligheter. Jag har också lyssnat jättemycket på Hildegard von Bingen och suttit med gammal gregoriansk musik och varit fascinerad av hela klostertraditionen med nunnor. Det är ju ett typ av matriarkat som i mitt huvud sitter ihop med fäbodarna. Där det är kvinnor som har musicerat.

Text: Sunniva Brynnel
(ur Lira #3 2019)

Skivbolagskollektivet Supertraditional består av musikerna Sara Parkman, Samantha Ohlanders, Hampus Norén och Anna Möller samt formgivarna Elvira Varghans och Karin Linderoth.


Fler recensioner

Annonser