! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Nyinstiftat pris till Joe Hills minne

28 mar 2017

Den 21-22 april hålls för första gången showcasefestivalen Gefle Gas, ett branschmöte men också musikfestival tillägnad det oberoende musik-Sverige. Det fullständiga namnet är Indie Sweden Music Festival & Conference, och ”indie” ska då tolkas brett i betydelsen alternativ, icke-storbolag, snarare än som i musikstilen.

Det hela äger alltså rum i Gävle och som en del av festivalen meddelas nu också att det kommer att hållas en prisgala kretsande kring instiftandet av en helt ny utmärkelse: Joe Hill Memorial Music Award, ett musikpris till minne av protestsångarnas protestsångare Joe Hill, fackföreningskämpe och låtförfattare som inspirerat senare portalfigurer som Woody Guthrie, Bob Dylan, Joan Baez och Billy Bragg.

Joe Hill föddes ju som kanske bekant i Gävle, 1879, som Joel Emmanuel Hägglund, innan han utvandrade till Amerikat 1902 där han snart blev en ikon inom arbetarrörelsen – men avrättades 1915 i en uppmärksammat tvivelaktig mordrättegång.

Galakvällen är den 21 april och bjuder på de mest skilda musikaliska tolkningar av Joe Hills låtar, och så avslöjas förstås vem som blir den första mottagaren av priset – någon eller kanske några ”som arbetar på musikens område i Joe Hills anda och utifrån dennes grundläggande värderingar. Pristagarnas betydelse inom musiklivet skall ligga i fokus, men i valet av dessa skall även personernas samhällsengagemang och kulturpolitiska gärning vägas in.”

Patrik Lindgren

Annonser