! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Yi Ji Young kommer till Curious Classics med sin gayageum.

Nyfiken festival tillbaka – nu på nya scener

19 nov 2019

Hösten 2018 var det premiär för det spännande festivalkonceptet Curious classics, som då hölls i Uppsala och bjöd på klassisk musik bortom den europeiska tradition vi kanske spontant förknippar begreppet med: Bach, Beethoven, Mozart och det gänget.

Nu står det klart att festivalen får en fortsättning våren 2020, men nu i Stockholm.

Men hur definieras då det redan från början något problematiska ”klassisk musik”? Här har man valt att syfta på ”den musik som samhällen kallar sin ”stora tradition”: en musikalisk kanon där principer, regler och system för komposition och framförande utvecklats under lång tid. […] traditioner som har en hög konstnärlig och social status och som utövas av professionella musiker.”

Curious classics hålls månadsskiftet februari-mars 2020 på Konserthuset, Stallet och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och bland programpunkterna kan nämnas den palestinska oudtrion Trio Joubran, den uzbekiska sångerskan Yulduz Turdieva, sydkoreanska Yi Ji Young som spelar den uråldriga cittran gayageum och så Lirabekantingen Ross Daly med kvartett som utforskar den modala musikens möjligheter.

Patrik Lindgren

Annonser