Redaktionsbloggen

Torbjörn Zetterberg på nya äventyr. Bild: Knotan

Nya skivor i korthet – vintern 2022

24 nov 2022

Torbjörn Zetterberg: Opinions (Corbett vs Dempsey)
Soloalbum från en jazzbasist, javisst, men alla försöka att ringa in den här skivan i en enda genre är dömda att misslyckas. Minimalistisk elektronik, noise, förvriden psykedelia, en Evert Taube-tolkning från underlandet, en samplad Greta Thunberg … Spretigt? Egentligen inte – mest befriande oförutsägbart och itaggripande.

Lars Almkvist, Bengt Berger, Martin Jonsson: Kummelholmen sustain session
(Country & Eastern)
Vad händer om man släpper in tre experimentglada, ljudförtjusta musiker i en tömd, gammal oljecistern med låååång efterklang? Det här till exempel, resultatet av en timmes fria improvisationer på slagverk och trumpet. Gissningsvis en ännu mäktigare upplevelse på plats men skivan fångar ändå mycket av rymden och de utdragna klangernas mystik.

The Hebbe Sisters: Tre trallande jäntor (Egen utgivning)
Vilda kast i den här spalten – för nu till något betydligt mer handfast i form av en färgglad liten skiva swingjazz på svenska med de tre systrarna Hebbe. Povel Ramel, Flickorna i Småland och Sakta vi gå genom stan med fjällbäcksklar stämsång och Jan Adefelts Swingtime Trio.

Bohuslän Big Band: Vår underbara värld (Prophone/Naxos)
Med undertiteln En musikalisk äventyrsresa har Henrik Wallgren och Per Umaerus (eller Hyvel-Bengt & Jonny Dyckert) skapat en barnvänlig, musikalisk jorden runt-resa bestående av mer och mindre sanna historier om stora och små uppfinningar och underverk.

Våtmark: Opus 1
(Egen utgivning)
Snusk- och fulvisor har förstås roat folk i alla tider men ofta passerat under radarn. Duon Våtmark (Nina Grigorjeva och Sandra Berggren) vill ändra på det och lyfta fram just denna tradition, och presenterar här sex sånger med ”obekväm folkmusik”, som det heter, som ingår i en föreställning de turnerar med. Inget för den blyge!

Pat Razket: Hymns from the abyss (Secretly Noord)
Vikingar och sjörövare är populära teman i folkpunk-sammanhang, och i den senare genren finner vi jämte Ye Banished Privateers även Västeråsgänget Pat Razket, som är framme vid sitt tredje album av Pogues-svängig piratrock.

Björn Hamrin: Coda (Paraply)
Något av en doldis kanske, men en högt respekterad sådan på bluesscenen. Munspelaren och sångaren (viken röst!) Björn Hamrin samlar här en rejäl räcka låtar från lite olika sammanhang – bland annat hör vi honom i några fina inspelningar med gitarristen Peder af Ugglas. 

Lily Arbor: Lily Arbor (Rootsy)
Skir, lågmäld americana-pop får vi av den unga och högst lovande duon Lily Arbor bestående av Felicia Darhult Störby och Lovisa Nilsson, bägge på sång och gitarr, bägge från Falkenberg men numera Göteborgsbaserade. Snygg stämsång och fina, egna låtar.

Texter: Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser