Redaktionsbloggen

Parallel Activity spelar tuffa. Bild: Kristin Lidell

Nya skivor i korthet – jazz med mera

21 sep 2021

Mikael Berglund: Nordicana
(MB Records)
Flitige basisten Berglund är härmed uppe i tre plattor bara under 2021, två med duon Vibes & Bass med vibrafonisten Anders Åstrand och så den här helt solo på elbasen. Tanken var att skala ner allt till rötterna, inklusive hans egna i Dalarna. Skivan inleds med en polska och letar sig sedan framåt som en nyfiken vandring genom ett varierat landskap.

Parallel Activity: 8 millimeter
(Toppkonst)
”Daterad jazz-rock-fusion” skriver kvartetten självironiskt om sin musik, men som tur är låter det klart roligare än så. Melodiös instrumentalmusik med drag av americana, jazz, exotica och mjukisrock (och bossanova och hårdrock och Dire Straits och …) skulle man också kunna säga. Och ibland blir det där mjuka riktigt vasst. Otidsenligt javisst, spretigt oh yes. Men kul!

Ekkvartetten: Flytt
(Egen utgivning)
Ett kort och koncist litet album på bara 26 minuter från denna göteborgska jazzkvartett som inför den här skivan bestämde sig för att alla i bandet skulle skriva en låt var och sedan även varsitt kort mellanspel för att knyta samman spåren. Varmt sympatisk jazz med saxofon och elpiano i förgrunden.

Sargasso: East site session
(Toppkonst)
Välfunnet, välljudande namn på denna duo med kontrabasisten Alfred Lorinius och gitarristen Carl Svensson som högst avspänt och liksom … baleariskt! Avslappnat men ändå fokuserat prövar och känner de sig igenom egna kompositioner och andras, som en knappt igenkännbar Bird on the wire. Så nära inspelat att man hör deras andetag.

Erik Winqvist & Henrik Ivarsson: Skog och saxofon
(Svensk Musik och Teater)
Saxofonisten med mera Erik Winqvists hjärta klappar inte bara för jazz utan även för skogen – så inte underligt med ett helt konceptalbum på det temat. Tillsammans med Henrik Ivarsson på elektronik har han fångat upp och satt toner till skogens vibrationer, i form av korta stycken med namn som Ask, Hassel, Äng och Vind.

Sea Deer: Solitude
(Skår Music)
Sea Deer verkar vara något av saxofonisten och kompositören Erik Nordströms hjärtebarn, ett projekt där han försöker öppna jazzen mot annan musik, en hel del downtempo-elektroniskt men också mot americanahållet med stämningssättande pedal steel. Mycket riktigt nämner han själv Daniel Lanois och Bill Frisell bland inspiratörerna.

Bear Garden: Hue
(Bolero Recordings)
Saxofonisten Martin Wiréns Bear Garden följde snabbt upp vårens funkiga album Sunshine fruit med denna fina lilla ep som tillåter sig att sträcka ut i det stillsamma, serena och avskalade. Fyra korta stycken där den ende medspelaren är Anton Dromberg på piano. Vackert!

texter: Patrik Lindgren

Annonser