Redaktionsbloggen

Rokia Kané på Kulturhuset Stadsteatern. Bild: Hélène Lundgren

Ny västafrikansk röst att räkna med

18 maj 2023

Rokia Koné
Kulturhuset Stadsteatern, Studion, Stockholm 17 maj

Första gången jag hörde Rokia Koné från Mali var som medlem i den feministiska supergruppen Les Amazones d’Afrique. Förra året fick hon sitt genombrott i eget namn med solodebuten Bamanan, producerad av Jacknife Lee, känd för sitt samarbete med bland andra U2 och Taylor Swift. Han sätter sin prägel med en ganska modern ljudbild bakom hennes sång på bambara (ett av Malis många språk), som ofta handlar om det svåra livet för framförallt kvinnor i Mali.

På Studion möter vi ett avskalat och ibland nästan bluesigt mande-groove som gungar in  oss i södra Malis rika musikvärld. Med sig har hon en bakgrundssångerska, en på keyboard/trumprogrammeringar och en gitarrist där framförallt den senare ges ganska stort utrymme.

Rokia Konés röst är intensiv, träffsäker och passionerad och kan definitivt räknas in bland de nya stora kvinnliga rösterna från Västafrika. Trots den något glesa publiken verkar Koné ärligt glad av att få dela med sig av sin sång och musik och tar snart av sig klackarna och dansar barfota runt på scenen.

Kvällen avslutas med en långversion av Korunba med publikdans på scenen i sann västafrikansk anda.

Text: Magnus Kjellberg
Bild: Hélène Lundgren


Fler recensioner

Annonser