Redaktionsbloggen

Erika & Cecilia ger ut skivan Allegro violento nästa fredag. Bild: Märta Thisner

Ny musik med duon Erika & Cecilia

29 nov 2019

Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm träffades för bortåt tjugo år sedan när de bägge pluggade i Uppsala, och har spelat som duo sedan dess, vid sidan om andra projekt – däribland Systerpolskan och den senares Siri Karlsson.

6 december ger de ut sitt fjärde gemensamma album, Allegro violento, en titel de hämtat från låten Djävulspolskan på albumet, ett stycke som Hugo Alfvén hade med i sin Dalarapsodi.
− I noterna står det att polskan ska spelas snabbt och häftigt, ”Allegro violento”. Vi tycker att det beskriver Erikas och mitt spelsätt bra, mycket energi och kraft – därav namnet, säger Cecilia Österholm.

Skivan består av både nyskrivna och traditionella låtar, framförda omväxlande instrumentalt med Erikas fiol och Cecilias nyckelharpor och med sång.

Tillsammans strävar de efter att utmana det traditionella duospelet och tänja på dess gränser.
− Cissi och jag har spelat tillsammans så länge nu, vilket har gjort att vi utvecklat ett dynamiskt samspel, nästan som ett eget språk, som jag tycker lyser igenom när man lyssnar på de nya låtarna. Våra instrument och röster bildar liksom ett helt eget sound, säger Erika Lindgren Liljenstolpe.

Duon ger två releasekonserten nästa vecka, den första på Pygméteatern i Stockholm den 5 december och den andra i Bror Hjorths hus i Uppsala den 6 december.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser