Redaktionsbloggen

Kurt Rosenwinkel kommer till Helsingborgs nya gitarrfest. Bild: Lourdes Delgado

Ny festplats med gitarren i fokus

26 nov 2021

Gitarrfestivalen i Uppsala har i snart två decennier visat att det går att samla storpublik till en genreöverskridande festival med fokus på ett enda instrument. I Helsingborg finns sedan tidigare en pianofestival med liknande tanke, och till våren lanseras här ett slags systerevenemang tillägnad just gitarren.

Tanken med Helsingborg Guitar Festival, som hålls 18-20 mars nästa år, är inte bara att sätta staden på kartan i sammanhanget utan att göra spelplatsen, Dunkers kulturhus, till ett svenskt gitarrforum.

– Dunkers kulturhus ska utvecklas och bli en internationell samlingspunkt för alla gitarrintresserade. Vi välkomnar gitarrstuderande, kompositörer, gitarrbyggare, musiker, artister och naturligtvis publiken, säger Joel Svensson, en av de konstnärliga ledarna bakom festivalen och även gitarrlärare på Helsingborgs kulturskola.

Bland årets artister finns storheter som jazzgitarristen Kurt Rosenwinkel, Janne Schaffer, Mats Bergström, Göran Söllscher och göteborgska flamencogitarristen Afra Rubino.

Festivalen på Dunkers hade ett slags smygpremiär i form av en Gitarrfest redan i februari 2020 (då bland andra Gilad Hekselman spelade) och skulle ha vevats igång på riktigt i våras men då kom förstås pandemin i vägen.

Patrik Lindgren

Annonser