Redaktionsbloggen

Kayha Kalhor från Iran är en av alla artister på Curious Classics i helgen. Bild: Saleh Rozati.

Ny festival vidgar klassiskt begrepp

19 okt 2018

Den 19–21 oktober föds en helt ny festival på Uppsala Konsert & Kongress: Curious Classics – Klassisk musik från hela världen.

Den västerländska klassiska musiken är långt från den enda klassiska musiken på vår jord. Lira ringer upp festivalens initiativtagare Cecilia Hörnell-Sunar, verksamhetsledare på Re:Orient, för att prata mer om saken.
– Re:Orient har ju under alla år jobbat för att föra fram den klassiska musikens olika traditioner. Då har vi ofta mött en vanligt förekommande bild av att man buntar ihop världsmusik till något rytmiskt och dansant, att det alltid är folkmusik och bruksmusik. I och med Curious Classics vill vi sätta fokus på just det här, att det faktiskt har funnits också konstmusik i olika traditioner länge, precis som i Europa.

Festivalens artister har till stor del sitt ursprung i Mellanöstern och Asien. Vad är det som definierar klassisk musik från dessa områden?
– Åh, de där definitionerna får man väl låta akademikerna sköta… Men vissa skulle säga att klassisk musik inte är bruksmusik utan komponeras för det sköna lyssnandets skull. Ofta har det varit hovmusik. Den klassiska musiktraditionen har ofta en musikteori i grunden också, och är en tradition som hålls som något högtstående i respektive kultur.

Ni har bjudit in Theodore Levin som föreläsare till festivalen. Berätta mer om vad denna intressanta amerikanske professor i musikvetenskap kommer att bidra med.
– Han kommer dels att berätta om sin erfarenhet av att jobba med de här olika klassiska traditionerna: hur har musiken utvecklats längs med Sidenvägen till exempel? Och vilka har förutsättningarna varit för att musik ska formas? När har det skett en konstnärlig utveckling i ett område och när har det inte gjort det?

Vad har historiskt sett hänt med musik när man gör den till ett nationalistiskt fenomen? Cecilia Hörnell-Sunar menar att Theodore Levin är en av de mest kunniga i världen kring ovanstående ämnen, och understryker att denna dialog är högaktuell.
– Det här bör sättas i relation till den kulturpolitiska diskussionen i Sverige just nu, där vi har ett parti som pratar om svensk tradition och dess bevarande. Vad kan vi lära av historien här?

Sunniva Brynnel

Missa inte de mest spännande musiknyheterna och tipsen: prenumerera på Lira du också, Sveriges viktigaste musiktidning.


Fler recensioner

Annonser