! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Nordiska fiddlare på Allégården

12 nov 2019

The Nordic Fiddlers Bloc
Folkmusikkaféet Allégården, Göteborg, fredag 8 november

En helkväll på Folkmusikkaféet Allégården är aldrig fel. När en fredagkväll öppnas upp, tom och förunderligt underbar i kalendern, så är det dit jag sticker – direkt.

Den 8 november var särdeles spännande eftersom The Nordic Fiddlers Bloc bjöd på kvällens konsert samt spel till dans. Denna norsk-svensk-shetländska fioltrio har, efter tio år tillsammans, mejslat ut ett samspel som allra mest liknar en pop-produktion, med lika delar klassisk stråkensemble i kaksmeten.

In i minsta detalj följer Anders Hall, Kevin Henderson och Olav Luksengård Mjelva varandra i stråkföring, frasering och dynamik. De vet precis när de ska gå från sjungande melodispel in i en riffig slinga eller ett viskande ackordkomp. Och de vet vad de vill kommunicera – de är också medvetna om vad lyssnaren förmodas känna när de bygger sina arr från det småskaliga till sextondelarnas klimax.

Jag, å min sida, vet att de kan det där perfekta, och förutom några kortare improvisationssolon från till exempel Henderson är min gissning att det mesta är skrivet. Men det skulle vara roligt att skaka om i mixen, att höra någonting som förvånar mig som lyssnare och till och med dem själva. Våga, våga, våga!

Till saken hör att trion faktiskt testade ett nytt arrangemang inför Allégårdens publik, där Halls pizzicato sökte sig fram i tonbilden. Hur var det nu den här låten gick igen? En liten omtagning och så blev det bättre i reprisen … Men naturligtvis en tydlig kontrast till de välpolerade arr som de annars framför.

Som lyssnare var detta en fin sak att ta del av – som att vakna upp med någon dagen efter och se ett osminkat, rufsigt ansikte i det obarmhärtiga morgonljuset för första gången.

Roligast av allt? När konsertens träiga stolar sköts åt sidan för att ge plats för dans. Det var en ynnest att få dansa till deras glödande stråk: endera finnskogspols, endera slängpolska, vals och diverse andra polskor.

Och på Allégården, där finns det alltid någon som vill ge en informell lektion i folkdans. För den nyfikne folkdansaren är det här himmelriket. Fråga och du skall få svar.

text & bild: Sunniva Brynnel

 

Annonser