Redaktionsbloggen

Nils Berg Cinemascope på festivalen i Älmhult 2021. Bild: Henrik Palmberg

Musiken intar Älmhult för andra året

28 sep 2022

Förra årets stora överraskning på den svenska festivalscenen var den ambitiösa Älmhult Music & Arts som hade premiär i september 2021 under ännu kvardröjande pandemirestriktioner.

Likafullt blev det en smärre succé på Älmhults snajdiga Folkets hus och i höst väntar nu en andra upplaga med handplockade artister som exempelvis Marius Neset, Josefine Lindstrand, Rebecka Törnqvist, Filip Jers, Maja Francis, Loney Dear och så ett projekt där den amerikanske pianisten, kompositören och arrangören John Beasley återskapar Weather Reports musik tillsammans med Bohuslän Big Band.

Årets tre dagar långa festival är tidsmässigt framflyttad ett par månader, till den 10-12 november, så vi frågar arrangören Magnus Thuvesson vad som ligger bakom det beslutet.

– När man bara kört en gång så vet jag inte ens om man kan kalla det en flytt … Egentligen var det en ren tillfällighet. Tre akter som jag ville boka kunde den helgen och jag hade inte satt något datum för festivalen. Så här i efterhand känns det bra. Det hände väldigt mycket i sommar och nu hinner vi bygga upp ett sug efter att hitta på något kul igen.

Något annat nytt sedan förra året?
– Det som är nytt är att det blir utan restriktioner. Förra året var vi fortfarande tvungna att sprida ut oss. Vi kunde bara använda vår större scen och det innebar också att vi fick sprida ut oss på antal dagar. Nu kör vi tre dagar i stället för fyra och utökar dessutom med vår lilla scen i foajén. Det innebär att det blir mer musik på färre antal dagar. Vi stärker också konstinslaget. Dels har vi en utställning med Mark Andersson men eftersom vi får det lite lugnare mellan konserterna på respektive scen så kommer vi också att visa ett block med videokonst i stora salongen som ju till vardags är vår biograf.

Vilket är ditt starkaste minne från förra årets festival?
– Jag får nog säga direkt efter sista konserten med Damn och Loulou Lamotte! Vi som jobbat med festivalen, ett gäng idealister som hade mycket blandad erfarenhet från tidigare, samlades på scen för ett foto och en skål – vi gjorde det liksom, i rak uppförsbacke av pandemi och allt vad det hade inneburit. Vi planerade och jobbade med festivalen utan att veta om den skulle bli av eller inte. Det var en härlig känsla att vi faktiskt gjorde det!

Liksom ifjol erbjuds Liras läsare en rabatt på biljetterna – uppge koden ”lirarabatt” när du bokar så dras 10 % av – och det finns även fina rabatter på boendet på världens enda Ikea-hotell – den koden får du när biljetten är bokad. Läs mer och köp biljetter här.

Och liksom sist erbjuder vi i vår tur alla besökare på Älmhult Music & Arts en rejäl rabatt på en Lira-prenumeration. Ange kampankoden ”almhult” när du klickat i rutan för ”Prenumeration 1 år, 4 nr 395 kr” så dras hela 200 kronor av!

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser