Redaktionsbloggen

Sisters of Invention spelar på premiären för serien Music in a circle. Bild: Henrik Büller

Musiken i centrum för ny konsertserie

28 sep 2021

På torsdag är det premiär för den nya konsertserien Music in a circle – som är precis vad den heter.

Bakom det hela står kulturföreningen Villa Vulkan i Göteborg som i och med detta tar klivet från en utpräglad jazzarrangör till en bredare repertoar som förutom jazzen även täcker in fri improvisation, folk- och världsmusik.

Ambitionen är att producera konserter med nyskriven musik av nationella och internationella akter.

– Att uppleva något du inte har hört tidigare – det berör på ett annat sätt. Man blir mer tagen av ny musik. Det lockar fram lyssnandet i publiken när det händer något som man inte hört förut, säger Nikolas Gialtrinos, Villa Vulkans ordförande.

Och för att återkomma till cirkeln: konceptet med nyskriven musik förstärks ytterligare av den kreativa publikplaceringen som också gett upphov till konsertseriens namn. Med inspiration från antikens Grekland kommer publiken nämligen att sitta i en cirkel runt det uppträdande bandet, likt en amfiteater. Syftet är att få publik och musiker att komma närmare varandra och dela upplevelsen av konserten – ”från golvpukans vibrationer till inandningen innan den första tonen börjar ljuda.” 

Till premiären den 30 september har Villa Vulkan bokat duon Sisters of Invention, där systrarna Malin Almgren (trummor) och Karolina Almgren (saxofon) har gjort sig kända just för sitt unika, genreöverskridande sound.

Konserterna äger rum på Sockerbruket Arena i Majorna, nära Röda Sten i västra Göteborg, och senare under hösten väntar konserter med jazz/fusion/world-kvartetten Derupeto, med musiker från Sverige, Brasilien och Moçambique, den i Lira omskrivna folkmusikgruppen Trio Wolski och folk/singer-songwritern Mika Akim.

Mer info på Villa Vulkans hemsida.

Patrik Lindgren

Annonser