Redaktionsbloggen

Nils Berg Cinemascope med italienska dofter. Bild: Elvira Glänte

Musik med smak av italiensk landsbygd

6 dec 2022

Konceptglada trion Nils Berg Cinemascope är tillbaka, med helt nytt material. Ni som sett dem vet att det handlar om livemusiken som samspelar med filmer som visas i bakgrunden på scenen. 

Trions nya musik- och filmprojekt kallas Basilicata dreaming och bygger på Nils Bergs resor i den syditalienska regionen Basilicata, pandemisommaren 2021, tillsammans med filmaren (och till vardags musikern) Donovan von Martens.

Resultatet är en timslång film, lite som en dokumentär fast utan berättarröst, men i stället med specialkomponerad musik som ger kropp åt naturen, miljöerna, människorna och djuren vi möter.

En singel är släppt hittills, Accettura, och Nils Berg bjuder här på ett slags dagsboksanteckning från dess tillkomst, som skapar en målande bild både hur det låter och ser ut:

”Tisdag, 8 juni 2021. Jag och Donovan von Martens har precis parkat vår lilla Fiat Panda på en ännu mindre gata i Accettura, en liten bergsby i den italienska södern. När vi slår igen bildörrarna hör vi att det händer något i byn. Säckpipor, mansröster och ett buller inifrån gränderna. Donovan försöker få ihop sin kamera-rigg medan vi letar oss fram genom labyrintiska kullerstensgator. 

När vi rundar den sista kurvan ser vi ett ungt ansikte titta ut från bakom en putsad fasad. När han får syn på oss försvinner han igen. Några sekunder senare drar musiken igång på riktigt. Donovans kamera är igång nu, och när vi kommer in på den sista gatsnutten är det som att vi hamnar mitt i en liten karneval. Runt Domenico Pilieros säckpipa samlas fyra sångare som alla turas om att försöka överrösta honom, och visa svenskarna var det syditalienska skåpet ska stå.”

Nils Berg Cinemascopes Basilicata dreaming kan upplevas i sin helhet imorgon onsdag den 7 december på Folkteatern i Göteborg, torsdag hos Älmhult Folkets hus och på fredag i Stockholm på Musikaliska. Ett album med samma namn är att vänta den 27 januari.

Trion består numera av Nils Berg på träblås, Josef Kallerdahl på bas och Konrad Agnas på trummor.

Text: Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser