Redaktionsbloggen

Mory Kanté fotograferad av Marc Ribes.

Mory Kanté är död – blev 70 år

25 maj 2020

Nu lämnar de oss en efter en, de afrikanska stjärnorna. De nyligen avlidna Tony Allen och Manu Dibango följdes i fredags av den guineanska världsstjärnan Mory Kanté, som uppges ha dött på sjukhus i Conakry, Guinea, 70 år gammal. Den exakta dödsorsaken är okänd men Kanté hade hälsoproblem som regelbundet behandlades i Frankrike, och när coronakrisen stoppade allt resande stoppades också behandlingarna.

Mory Kanté fick sin första och största hit 1987 med den obevekliga Yeke yeke, en låt som kommit att symbolisera crossovern mellan afrikansk traditionsmusik och västerländsk dansant pop. Som singel lär den ha varit den första afrikanska att sälja i över en miljon exemplar.

Han föddes 1950 och lärde sig tidigt spela balafon men också kora och gitarr. 1971 anslöt han sig till det omåttligt populära maliska bandet Rail Band, och när sångaren Salif Keita lämnade gruppen några år senare för att starta konkurrenterna Les Ambassadeurs var det Mory Kanté som tog över vid mikrofonen. 1979 lämnade också han Rail Band och flyttade till Abidjan i Elfenbenskusten, innan han i början av 1980-talet flyttade till Paris med som mål att slå igenom internationellt solo.

Vilket han alltså snart gjorde, genom att snyggt kombinera ett samtida popsound med element från västafrikansk tradition: den mässande sångstilen och instrument som balafon och kora. Nämnda hit Yeke yeke var i grunden en variant på en traditionell skördesång i mandinka-kulturen.

I början av 2000-talet flyttade Mory Kanté hem till Guinea, vilket gav sig uttryck i mer akustiskt och rootsigt afrikanskt ljudande musik. En höjdpunkt från den fasen var 2004 års album Sabou.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser