! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Mjuk folkrock som värmer

Vetiver
Geronimo’s FGT, Stockholm tisdag 6 oktoberGanska färska haket Geronimo’s FGT huserar i en källare i Gamla Stan, granne med anrika Stampen. Öl serveras i syltburkar, musiken serveras alltsomoftast i metallförpackning. Doom metal, tidigt sjuttiotal av olika sort i ny dräkt (ett återförenat Solid Ground spelar inom kort), kraut, prog, psych, garagepunk – där har ni lite av den musikaliska menyn. Ofta är det hög volym och långt hår som gäller.

I det sammanhanget ter sig bokningen av Vetiver som det kanske mjukaste Geronimo’s FGT haft på programmet. Det San Francisco-baserade bandets självklara centralpunkt är sångaren, gitarristen, låtskrivaren och producenten Andy Cabic.
Sedan starten 2002 har hans folkindierockband fått en grundmurad status om än inte den riktigt stora publikskaran som så många kollegor lyckats odla. Skivorna har släppts på väletablerade indiebolag som Sub Pop och Bella Union – och Andy Cabic har också startat labeln Gnomonsong ihop med Devendra Banhart – men den senaste, Complete strangers, är utgiven på lilla Easy Sound.
Framgångar eller ej. På fyra man gör detta sympatiska band en silkeslen folkrock som värmer i höstmörkret. Melodierna svävar likt fågeln på Neil Youngs Zuma-skivomslag högt ovan Laurel Canyon, över öknarna och över skogarna.
Att Vetiver inte är lika populära som Devendra Banhart, Fleet Foxes eller Beachwood Sparks verkar inte bekomma dem nämnvärt. Cabic kämpar vidare, nu med ganska färsk Vetiver-besättning. Och vilken spelning de levererar!
Timo Kangas

Annonser