! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Minnesvärt med Tonbruket

Mannen utan minne, av Aki Kaurismäki
Med bland andra Tonbruket, Andreas Rothlin Svensson, Hulda Lind Jóhansdóttir, Marie Richardson.
Dramatens lilla scen, Stockholm, torsdag 5 mars 2015.

Musikanterna intar i sanning teaterscenerna just nu. Den 14 mars har Göteborgsoperan premiär för koreografen Michael Keegan-Dolan dansverk Shadowland, med Ale Möller och fyra nordiska folkmusiker på scenen. I Stockholm går sedan en månad föreställningen Det flygande barnet på Orionteatern och där är det Wildbirds & Peacedrums sångerska Mariam Wallentin och trion Fire! som fixar musiken.
På Dramatens lilla scen har regissören och dramatikern Nadja Weiss satt upp sin teaterversion av finska regissören Aki Kaurismäkis hyllade långfilm Mannen utan minne. En inkännande berättelse om människor som rör sig i samhällets bottensediment.

Andreas Rothlin Svensson spelar en främling i Helsingfors. Han blir misshandlad och drabbas av svår minnesförlust – namnet och det förflutna är som bortblåst. Snart finner han en tillflyktsort och ett hem i en containerby där livet visserligen är hårt men där medmänsklighet står att finna. Andreas Rothlin Svensson gör sin fårordiga huvudroll bra och det är en fin relation som så sakteliga byggs upp med Irma, spelad av Hulda Lind Jóhansdóttir.

Premiären för Mannen utan minne innebär undertecknads tredje möte med Martin Hederos på en scen på lika många veckor. Denna multiinstrumentalist har precis turnerat runt med Sarah Riedel under februari månad, och så dök han upp med Fire! och Simon Ohlsson på nya klubbkvällen Orion On Fire! på tidigare nämnda Orionteatern. Till råga på allt så lägger Ane Brun kontinuerligt upp nya filmklipp från sin liveskiva på YouTube och vem sitter där på pianopallen om inte … herr Hederos. He’s heavy, he’s heverywhere!

Martin Hederos växlar sömlöst mellan fiol, dragspel och piano i föreställningens sällsynt väl integrerade musikinslag. Som en del av den Frälsningsarmé-kvartett Tonbruket gestaltar är det Hederos och gitarristen Johan Lindström som sticker ut aningen mer. Lindström ackompanjerar ofta Marie Richardson, som spelar Frälsischefen Anniki, vid de tillfällen hon sjunger helt solo. Han följer likt en skugga tätt bakom henne – eller om ni så vill – som ett stöd genom sång och story. Lindström får också några tillfällen att visa prov på sitt flyhänta spel, utan att det för den skull blir någon solouppvisning. Gitarrspelet tangerar finsk tango, rautalanka-instrumental-elgitarr och nästan lite flamenco eller klassisk spansk gitarr.

Dan Berglund på kontrabas, och mot slutet även elbas, är den perfekta musikaliska partnern med sina insiktsfulla strängträffar. Trumslagare Ola Hultgren får inte lika mycket att jobba med, men det är just det avskalade och nedtonade i musiken som gör dess förekomst så förtjänstfull i Mannen utan minne.

Tonbrukets skådespelarinsatser och replikrecitationer hålls på en låg nivå; herrarna har nog med att bära historien framåt via musiken. Störst svängrum får Martin Hederos som spelar ängel, polis och Potatismannen, en gestalt som skjuter en belamrad kundvagn framför sig. Även batteristen Ola Hultgren får vara med lite extra, som polis, ängel och misshandlare.

Musiken kommer även i andra former. Här finns ljudcollage signerade Johan Lindström. En transistorradio mottager finsk tango med Olavi Virta‚ och från en läckert lysande Seeburg-jukebox spisas det blues med Little Walter, Howlin’ Wolf och Lowell Fulson.

Mannen utan minne är en stämningsfull iscensättning, i form av tintade tablåer med diverse vinddrivna existenser. Placerade i en utanförmiljö befolkad av fattiga figurer, i ett container county där strömmen utvinns ur lyktstolpar och ”att äta ute” på fredagar innebär ett besök hos soppköket och att kanske köpa en kvarting av typen i tomteluva.

Att utvinna dylik teater ur en Kaurismäkifilm är en sann bedrift. Lägg till Tonbrukets musikaliska dimensioner och du får en minnesvärd afton med Mannen utan minne.

Timo Kangas

Fotnot: Spelplan och information om föreställningen finns här:
https://www.dramaten.se/Repertoar/Mannen-utan-minne/

Fotnot II: Den 13 maj stundar nästa Tonbruket-projekt på Dramaten, då de tolkar Joy Division:
https://www.dramaten.se/Repertoar/Karleken-kommer-att-skilja-oss-at/

Annonser