! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Midlake sjösätter nya besättningen

20 mar 2014

Midlake
Berns, Stockholm, söndag 16 mars 2014.

De har kallats för ett av vår tids ledande folkrockband, Midlake från Denton, Texas. Och visst är bandet ypperligt när det når sina toppar. Den här kvällen på Berns är de många. Många fler än vi kanske egentligen har rätt att förvänta oss. För halvannat år sedan lämnade ju frontfiguren Tim Smith gruppen, mitt under inspelningarna av ett nytt album. Smith, som skrivit låtar, sjungit, spelat gitarr och varit drivande under Midlakes många stilistiska krumbukter, torde ju rimligtvis lämna en väsentlig lucka efter sig.

Men gitarristen tillika forna bakgrundssångaren Eric Pulido fyller kostymen väl denna kväll, då kärleken mellan musikerna och publiken är påtaglig. En riktig lovefest. Så fyller också trummisen McKenzie-Smith 37 år den här dagen och hyllas med publikens allsång i Happy birthday och en eldsprutande tårta på scenen. Midlakes kompis, Sverigevännen Israel Nash, agerar uppvärmare och har det småtufft i den sorgliga lokalen men får ändå ett varmt välkomnande.

På albumet Antiphon, som släpptes i november, rör Midlake sig delvis bort från det allra mest folkrockiga soundet mot något mer psykedeliskt och progprockigt. Lite mindre Pentangle och Fairport, lite mer Pink och Floyd. Det är en smaksak vilken bit av Midlake-kakan som passar lyssnaren bäst. På Berns får vi lite av varje, med naturlig tonvikt på Antiphon eftersom den trots allt utgör riktmärket när den här nya upplagan av Midlake styr ut på öppet hav.

Bitvis är det rysande vackert, bitvis förlorar bandet sig i stabbigt gitarrtuggande. Medlemmarna är dock ruggigt tajta, med födelsedagsbarnet som tungt ankare. Vi snackar herrar som bildat band efter att ha studerat jazz på musikuniversitet. Och som tur är axlar Eric Pulido rollen som ödmjuk frontman och kan sjunga de här låtarna med stor inlevelse. Det är ett ansenligt plus.

På Pink Floyd-extranumret Fearless, från 1971 års album Meddle, får Midlake sällskap av Israel Nash, och lyckas med konststycket att få det grandiosa att bli det grannmysiga. Mer balans åt det hållet och Midlake ror hem minst lika många år till – utan Tim Smith.

Timo Kangas

Fotnot: Nu på fredag 21 mars spelar Midlake och Israel Nash på Pustervik i Göteborg.

Annonser