Redaktionsbloggen

Frilansmusiker i fokus: Mia Marine. Bild: Mia Marine (ja, hon arberar ju som fotograf också)

Mia Marine har folkmusiken integrerad i kroppen

6 jul 2020

Mia Marine är en flitigt anlitad fiolspelare, ingår i flera band och undervisar både i och utanför Sverige. Med en musikvärld på paus finns nu äntligen tid till ett efterlängtat soloprojekt.

Hej, vem är du?
– Jag är fiollärare och frilansande fiolspelare i band som MP3, Marin & Roswall och Bowing 9. Jag blev 40 i februari. Alla brukar säga att efter 40 blir man en riktig spelman, men när jag fyllde 40 stängde världen ner …

Du har själv drabbats av coronaviruset. Hur mår du?
– Jag är inne på den femte veckan nu, och det har varit mycket upp och ned med hög feber, hosta, huvud­värk och andningsbesvär. Det jobbigaste har varit att inte kunna spela fiol utan att bli yr och andfådd. Efter tre veckor var jag så spelsugen så jag höll på att få nippran.

Hur har du drabbats yrkesmässigt av det?
– Jag har kunnat jobba på som fiollärare hem­ifrån, men alla spelningar fram till september har blivit inställda.

Vad jobbar du med just nu?
– Undervisning vid Musikhögskolan i Göteborg och Ingesunds folkhögskola. Jag har också påbörjat ett soloprojekt, som jag aldrig hittat tid till. Tanken är att det ska komma ett album i höst. Jag ska också komponera en låt för varje inställd spelning och skriva färdigt den femte notboken i min not­boks­serie.

Vad är bäst och sämst med att vara frilansmusiker?
– Bäst är att få uttrycka känslor genom musiken tillsammans med människor från hela världen, och att få resa. Men resandet är också det sämsta, det gör det svårt att vara klimatsmart. Det är också lite för mycket administrativt arbete vid datorn.

Från vad kommer din försörjning?
– Undervisning och spelningar. Jag är också frilansfotograf, men hinner sällan med det.

Har du nytta av musikeryrket som fotograf?
– Ja, det är en stor fördel att vara musiker när jag ska fota. Det är samma konstnärliga tänk. Att jobba med skuggor och vinklar är som komposition. Jag fotar mycket bandbilder och som musiker vet jag vilka bilder arrangörerna vill ha.

Var det självklart att du skulle bli musiker?
– I vuxen ålder har det alltid varit planen. Jag är uppvuxen med folkmusik hemma, men studerade först till jazzpianist. För tjugo år sedan, under en jazzfestival i New Orleans, insåg jag dock att det var fiol jag skulle spela, att jag har folkmusiken integrerad i kroppen. När jag kom hem hade jag bestämt mig för att söka KMH på fiol.

När trivs du som allra bäst som musiker?
– När man spelar tillsammans och är mitt i musiken med den andre, mitt i varandra, det är magiskt. Som pedagog är det när något tydligt lossnar för studenten. Då kan jag känna rysningar längs armarna.

Vad skulle du vilja förändra i musiklivet?
– Rent kulturpolitiskt vill jag ha en annan fördelning av pengarna. Den klassiska musiken får betydligt mer pengar än till exempel folkmusiken. Vi andra måste kunna få samma budget, annars är det ju bara klassiska musiker som har råd att spela i stora ensembler.

Vad är för- och nackdelarna med fiol? Och om du tvingades välja ett annat instrument, vilket skulle det bli då?
– Den är liten och portabel, och det vackraste instrumentet i hela världen. Jag gillar att spela komp och improvisera kring melodin, men fiolen har en begränsning nedåt så man får ofta spela melodin ändå. Jag skulle nog välja piano eller sång.

Tror du att du kommer att vara musiker hela livet?
– Ja, det hoppas jag. Om jag får vara hel och frisk.

Jenny Cleveson

Mia Marine
Spelar: fiol.
Ålder: 40 år.
Bor: Kviberg i Göteborg.
Har arbetat som musiker sedan: tog examen från KMH 2006, men har spelat med band sedan 1991.
Aktuell med: sitt första soloalbum med tänkt release i höst.


Fler recensioner

Annonser