Redaktionsbloggen

Merit Hemmingson gör helt nya omarbetningar av sina egna klassiker från tidigt 1970-tal. Bild: Olof Grind

Merit Hemmingson ruskar nytt liv i sina gamla låtar

1 sep 2021

Huvaligen, vad tiden går, eller hur!?

Så tänkte Hammonddrottningen Merit Hemmingson också när hon insåg att det är femtio år sedan hon gav ut det klassiska albumet Huvva! med den talande undertiteln Folkmusik på beat.

– I fjol slog det mig: det vore spännande att höra hur jag skulle tolka och jobba fram de låtarna i dag – femtio år senare. Så jag valde ut ett antal låtar från Huvva!, Trollskog och Bergtagen från början av 1970-talet. Jag gav de nya varianterna nya titlar och nya identiteter, så att de gamla förblir orörda. Sen gick jag in i musikens underbara värld.

I november kommer resultatet i form av skivan Huvva! Vad tiden går, där hon samlat musiker från olika generationer och genrer, däribland Martin Hederos, Sara Parkman, Lena Willemark, Linnea Olsson, Mattias Bärjed, Emil Svanängen, Nina Persson och Dan Berglund.

Första singeln Gamle Evert släpps nu på fredag och är en radikalt annorlunda nytolkning av Evertsbergs gamla brudmarsch, som hon tolkade på skivan Bergtagen och som med åren blivit en klassiker – senast ut att ta sig an den är Hoven Droven som tolkar den på sitt kommande album Trad.

Skivan ges ut av Supertraditional och är producerad av Anton Sundell, som säger så här om samarbetet:

– Merit är en av Sveriges mest betydelsefulla musiker. Att ett litet skivbolag med fokus på folkmusik får äran att arbeta med denna matriark i svenskt musikliv är en ära. Nyfikenheten, integriteten och hennes alldeles säregna sätt att blanda nordisk melankoli med ett ursväng och jazzharmoni gör henne till ett unikum.

Patrik Lindgren

Annonser