Redaktionsbloggen

Mer musik på barntema

1 jun 2023

Läste ni vårt reportage om musik för barn och unga i vårnumret av Lira? (Du som är prenumerant kan läsa det här.) I sommarnumret tipsar vi om ytterligare tre sinsemellan ytterst olika skivor som antingen vänder sig till barn eller tar sig an banrmusik på nytt vis.

Tisdag På Torsdag
Tisdag På Torsdag
(Egen utgivning)
Enkelt och opretentiöst men ack så charmigt och förföriskt när denna unga jazztrio tar sig an åtta klassiska svenska barnlåtar, från Jönssonligan-temat till Små grodorna och Sjörövar-Fabbe. Alldeles lagom stökigt med Max Oskarsson på saxofon, Joel Viklund på bas och Sigge Andersson på trummor.

Hyss är bra! Svenska artister tolkar Georg Riedel och Astrid Lindgren
(Universal Music)
Emil fyller sextio år som älskad sagofigur och firas med en ambitiös inspelning av tretton låtar från Lönneberga med omnejd. Sarah Riedel är producent och Carl Bagge kapellmästare för ett band av idel toppmusiker (Lisa Rydberg, Lisa Långbacka, Per Texas Johansson, Nils Berg …) som backar upp sångare som Emil Svanängen (Fattig bonddräng), Amanda Bergman (Idas sommarvisa), Timbuktu, Frida Hyvönen, Mattias Alkberg m fl. Spjuveraktig barnmusik på fullaste allvar.

Apolonia
Halina – en överlevares berättelse
(Tónlist Records)
Och på tal om allvar så bottnar den här föreställningen, boken och cd-skivan i den sanna berättelsen om bandledaren Ida Gustafssons mormor Halina, vars dramatiska livsöde skildras från ungdomen i andra världskrigets Polen till koncentrationslägret i Ravensbrück och ankomsten till Sverige 1945. Kammarfolklig musik som andas Öst- och Centraleuropa och ett mod att skildra riktigt tunga frågor för unga.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser