Redaktionsbloggen

Nancy Mounir är årets artist in residence på Clandestino. Bild: Eslam Abd El Salam

Mer egyptiskt till Clandestino

21 mar 2023

Clandestino har redan tidigare gått ut med stora delar av sitt program inför sommarens festival på olika scener i Göteborg den 8-11 juni, men också till en rad kringevenemang under våren och sommaren.

Inte minst återfinns två av det aktuella Liranumrets stjärnor i programmet: dels peruanskan  Susana Baca som kommer till Skeppet redan den 18 maj, dels vår omslagsartist Lina Langendorf som lyckats samla sitt supergäng Langendorf United till ytterligare en konsert (efter premiären på Fasching i Stockholm i februari) under själva festivalen i juni. 

Andra tunga namn är etiopiske Mulatu Astatke (här vågar vi kanske hoppas på ett gästinhopp av Langendorf), TootArd, Derya Yildirim och BCUC. 

Nya punkter i programmet är exempelvis gnawajazzprojektet Ghosted med Oren Ambarchi, Andreas Werliin och Johan Berthling, samt virtuose traditionsmusikern Ustad Noor Bakhsh från Baluchistan – musikalisk kollega med Lira-bekante Rostam Mirlashari alltså. 

Nytt för dagen är också presentationen av festivalens artist in residence, den egyptiska musikern Nancy Mounir – ett ganska nytt men omsusat namn, en multinstrumentalist som på sitt debutalbum Nozhet el Nofous (lyssning nedan) från förra året vävde in knastriga arkivinspelningar av egyptiska sångare från förra sekelskiftet i nya arrangemang. Titeln kan översättas som ”själarnas promenad”.

I Göteborg kommer hon och hennes egen grupp att samarbeta med en lokal stråkkvartett som leds av violinisten Josefin Runsteen. Resultatet av deras möte kommer att utmynna i festivalens avslutningskonsert den 11 juni.

Läs mer om programmet på Clandestinos hemsida.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser