Redaktionsbloggen

Stillbilder ur konsertfilmen Double music av Vanja Sandell Billström.

Mästarmöte vid varsin flygel

2 dec 2021

Ett ”böljande hav av brusande och berusande kreativitet”. Så beskriver Liras recensent Peter Bornemar albumet Double music, som spelades in i februari i år på Musikaliska i Stockholm och nyligen gavs ut på portugisiska etiketten Clean Feed.

Ett halvår efter inspelningen, den 21 augusti, återförenades de två pianisterna Lisa Ullén och Sten Sandell på samma plats för att spela in den konsertfilm vi har glädjen att kunna visa här.

– Eftersom skivinspelningen kändes så oerhört lyckad så bestämde vi rätt snart att vi ville gör en musikfilm och valet att välja Vanja Sandell Billström som filmare var tämligen självklart med hennes väldigt fina konstfilmer i bagaget. Med den alldeles speciella koncentrationen med tre medlyssnare i rummet (förutom med Vanja Sandell Billström även fotografen Lucia Pagano och ljudteknikern Mats Äleklint) så kände vi redan vid inspelningen att detta skulle bli något alldeles speciellt, berättar Sten Sandell.

Den återhållet intensiva energi som uppstår mellan de två improvisatörerna är tydlig i filmen, och Sten Sandell intygar att ögonblicket var något särskilt.

– Från min vy var det något alldeles extra att få spela dubbelpiano med Lisa som har en extremt stor öppenhet för lyssnandet tillsammans med två flyglar och fyra händer i ett rum.

Patrik Lindgren

Annonser