! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Yi Ji-Young med sin brädcittra gayageum. Bild: Hélène Lundgren

Målande koreansk uppvisning

Yi Ji-Young / Kim Tae-Young
Curious Classics, Stockholms Konserthus 1 mars

Yi Ji-Young är en kulturskatt från Korea. Hon är en mästare på den tolvsträngade gayageum, en brädcittra som även liknar den japanska koton. Den spelas med fingrarna (koto med plektrum) med nedtryckning av strängarna som höjer och glider tonen och med snabba svajningar som ger vibrato.

Det mesta som spelas är från traditionen sanjo (med två tusen-åriga rötter) inom gugak, en musiktradition från de kinesiska kejserliga hoven och folklig shamanism.

Yi3Konserten börjar med ett femtio minuter långt stycke, närmast lik en raga. Den börjar trevande med lite stämning och små rytmiska vokala rop från Kim Tae-Young på den timglasformade trumman janggu. För att sedan långsamt ta fart och ta oss genom livets olika faser och sluta i högt tempo, som livet är när tiden rinner fort mot slutet.

I mitten när tempot har höjts får Yi Ji-Young visa sin fingerfärdighet på de tjocka strängarna medan Kim Tae-Young på janggu-trumman jobbar hårt med vokala och rytmiska markeringar.

Efter en liten paus får vi höra några kortare stycken av lite olika karaktär där båda får visa att de också är goda sångare och där Kim Tae-Youngs sång får brodera ut mest. När det är som bäst känns det som att lyssna till en tavla som målas!

Text: Magnus Kjellberg
Bilder: Hélène Lundgren

yi1

Annonser