! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Lyrisk friform och matig bambarock med nybildad kvartett

Sol Sol – Larsson, Lund, Agnas och Stackenäs
Plugged Records, Stockholm Jazz Festival 7 oktober 2017

I källaren på Plugged Records bjuder alldeles pinfärska bandet Sol Sol på lyrisk friform och bambarock – det senare tarvar naturligtvis sin förklaring. Den här kvartetten har börd ur egna grupper där tre av fyra också är bandledare. Trumslagaren Anna Lund, saxofonisten Elin Larsson, basisten Mauritz Agnas och gitarristen David Stackenäs spelar ur varandras kataloger och tillsätter de färger som kompositionen kräver i stunden.

Det blir en varierad, känslig och humorfylld session som ekar av många röster men som också är ett tvärsnitt ur svensk samtida jazz. Hurraklet Anna Lund har öron som seismografer och konserten inleds med hennes Hyperion från Hurrakel-skivan, om den där kaotiska månen som liksom vobblar genom rymden.

Elin Larsson varvar tenor- med sopransax och det strömmar så många olika tider ur hennes rörblad, men tonen är hennes egen. Elin Larssons Aura blir slutlåt och plötsligt drar det åt Pat Metheny och Charlie Hadens 80/81 med folkton och Brecker.

Strax innan har Anna Lund introducerat begreppet bambarock där ”bamba” är göteborgska och betyder skolmatsal. ”Där slafsade man liksom upp maten och sen fick man vara nöjd.” Tänker osökt på lapskojs med rödbetor och kall mjölk, men faktum är att den här något blygsamt definierade estetiken funkar utsökt för den här kvartetten. Det blir bambarock med Weather Report-rester och Coleman-stirr som bryter fint mot den allestädes närvarande fria foran som besjälar kvartetten där Mauritz Agnas imponerar med sin stillsamma kraft och Stackenäs driver fram en klangvärld som ömsom understödjer, ömsom bryter upp det givna.

text & bild: Magnus Östnäs

OBS: Under Stockholm Jazz Festival 6-15 oktober erbjuder vi 100 kr rabatt på en helårsprenumeration av Lira. Mejla dina adressuppgifter till kampanj@lira.se så kommer tidning och faktura på posten. Ord pris 395 kr. Gäller endast inom Sverige.

01 Ettan_Cmyk.indd

Annonser