Redaktionsbloggen

Nacka Forum i neonbelysning. Bild: Magnus Östnäs

Lyckokarameller från utbyggt Nacka Forum

17 okt 2021

Nacka Forum
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm Jazz Festival 16 oktober

Att musiken övervinner allt manifesterades på ett grandiost sätt under Stockholm Jazz Festivals andra kväll när Jonas Kullhammar bjöd in till tjugoårsjubileum för Nacka Forum, kvartetten som nu slutligt tagit hegemoni över namnet som de delar med den osnygga handelsplatsen strax öster om stan.

Ett tag under de mest intensiva åren samexisterade Forum med Kullhammar-kvartetten och även Kullrusk. Ett bra sätt för Orminge-sonen att kunna ha med några av landets bästa blåsare och solister i sina orkestrar. In genom portarna till denna lördagskvälls utökade Forum – med startuppställningen Kullhammar, Goran Kajfeš, Johan Berthling och Kresten Osgood – strömmade några av svensk jazz absoluta fixstjärnor: Fredrik Ljungkvist, Magnus Broo, Mathias Landæus, Mattias Ståhl, Alberto Pinton och Johan Lindström kryddat med Anna Jalkéus på harpa och tenornestorn i svensk jazz Gilbert Holmström.

Ren propaganda för svensk jazz och Kullhammar döper på stående fot om tolvmannabandet till ”Nacka Kommun”. Från inledande Fanfarum for Forum med Pinton på baryton och Ljunkan på tenor till avslutande Haltefanden bjuder kommunalråd Kullhammar på oupphörligt nya karameller. Gästande solister sätter stark färg på soundet och påvisar Forums öppet eklektiska inställning där Berthling och Osgood lägger tungt groove och den store dansken gasar och bromsar på det mest delikata sätt medan Kajfeš hanterar allt från congas till gong och däremellan löder ihop fabelaktiga trumpetlinjer.

Broo och Landæus har i sina dna att slita tag i kompositionssömmarna och öppna sprickor för det nya och Ljungkvist osäkrar de timliga gåvorna och påminner om det som förbinder oss med det eviga. Sun Ras We travel the spaceways blir en mäktig hyllning buren av ett ontologiskt groove som utgår från Berthlings bas och Kullhammars bassax och fortplantar sig vidare i tolvmannaorkestern där Gilbert Holmström drar ner en av kvällens starkaste applåder med ett högt flygande, högoktanigt tenorsolo.

Däremellan Gonglåt från Orminge, där Johan Lindström osäkrar sin tiltade pedal steel och bandet bygger om Hörsalen till ett vemodsburet finskt försoningssamtal, och Berthlings fina folkvisa Reboleira där vibrafonisten Mathias Ståhl och Berthling för vidare det samtal Georg Riedel och Jan Johansson initierade i 1960-talets barndom.

Reboleira är en av låtarna på Nacka Forum senaste platta Så stopper festen som kom ut i juletider 2019 och sen slutade som bekant festen. Två år och många vaccinationsdoser senare kör Nacka Forum ett försenat jubileum inför ett fullsatt och överlyckligt auditorium på Stockholms kulturhus. Sa jag Forum? Nacka Kommun. Är kommunfolket informerat?

text och bild: Magnus Östnäs

Annonser