Redaktionsbloggen

Ljus och lykta är något på spåret. Bild: Sara Mac Key

Ljus och lykta ger röst åt arkivmaterial

15 sep 2022

I morgon fredag är det dags för folkmusikkvartetten Ljus och lyktas releasespelning på Aliasteatern i Stockholm. Deras självbetlitlade debutalbum släpps samma dag och i Liras höstnummer (som ju också det släpps imorgon!) låter vi dem sjunga ut om sin vurm för folksång och för klassiska visor ur arkiv och folkminnen.

Eller som Anton Larsson säger i artikeln:
– Vi känner inte att man behöver skriva ny musik för sakens skull. Det finns inget självändamål i att bara göra ny musik om det redan finns bra traditionell musik att spela.

En sådan klassiker som tål att göras på nytt om och om igen är Uti rosen, kanske mer känd som Vänner och fränder, tidigare tolkad av artister som Folk och Rackare, Garmarna, Enteli och Hazelius Hedin.

– Jag lärde mig den av Lena Willemark, berättar Klara Ekman von Huth i artikeln. Jag tog lite lektioner av henne och då lärde hon mig bland annat den sången.

Här hör (och ser) vid den tolkas av Ljus och lykta, i en version där de bakar in en nyskriven schottis av kvartettens violast Vega Nordkvist.

Senare i höst spelar Ljus och lykta även i Falun den 28 oktober, i Uppsala den 6 november och sedan återigen i Stockholm men då på Stallet den 17 november.

Ljus och lykta består av Klara Ekman von Huth och Annika Hammer på sång, Vega Nordkvist på fiol, altfiol och sång samt Anton Larsson på gitarr och sång.

Patrik Lindgren

PS: Läs hela intervjun med Ljus och lykta i Lira #3 2022 som kommer den 16 september. Beställ din prenumeration här! OBS: ange kampanjkoden ”folkmusik” när du klickat i ”Prenumeration 1 år, 4 nr” så får du just nu halva priset!


Fler recensioner

Annonser